Aşkale çimento kırma eleme tesisi kuruyor

Hızla büyüyen Aşkale çimento, ilçeye bağlı Taşağıl mahallesinde yıllık 380 bin ton üretim kapasiteli kırma eleme tesisi kuruyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
   Aşkale çimento kırma eleme tesisi kuruyor

Sinan AYDIN

Erzurum´un gururu olan ve Türkiye´nin birçok ilinde de şubeler açmaya devam ederek gücüne güç katıp 500 büyük sanayi kuruluşu listesine girmeyi başaran tek firma olan Aşkale çimento, yatırımlarını büyütüyor. Aşkale çimento, ilçeye bağlı Taşağıl Mahallesi´nde yıllık 380 bin ton üretimin hedeflendiği kırma eleme tesisi kuruyor.  Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´ın ulaştığı nihai tanıtım proje dosyasında yer alan bilgilere göre; proje bedeli 940.000 TL (940 bin TL) olan kırma eleme tesisi için gerekli müracaatlar yapıldı. PROJENİN ÇED YÖNETMELİĞİNDEKİ YERİ (SEKTÖRÜ, ALT SEKTÖRÜ) bölümünde ?25.11.2014 Tarih ve 29186 Sayılı Çevresel Etki Değerlendirilmesi Yönetmeliğinin(Değişik:RG-26/5/2017-30077) EK-II Listesi (Seçme eleme kriterleri uygulanacak projeler listesi) (Ek-1 Listesinde Yer Alan Alt Sınırlar Bu Listede Üst Sınır Olarak Alınır)?49- Madencilik projeleri:d) Kırma, eleme, yıkama ve cevher hazırlama işlemlerinden en az birini yapan tesisler,(Ek-1 listesinde yer almayanlar)? şeklinde bilgi yer alırken, PROJENİN TANIMI VE AMACI bölümünde ise , ?Erzurum İli, Aşkale İlçesi, Taşağıl Mahallesi Mevkii´ nde, İ45 A2 (1/25000 lik) paftasında bulunan, tapulu arazi olan toplam 11.450,00 m² (1,145 Hektar) lik alanda ?Kırma-Eleme Tesisi(380.000 ton/yıl) Projesi? nin ?AŞKALE ÇİMENTO SAN. T. A.Ş.? tarafından yapılması planlanmaktadır.? deniliyor.

PROJENİN TEKNİK OLMAYAN ÖZETİ

Projenin teknik olmayan özeti bölümünde ise, şu ifadelere yer veriliyor. ? Erzurum İli, Aşkale İlçesi, Taşağıl Mahallesi Mevkii´ nde, İ45 A2 (1/25000 lik) paftasında bulunan, tapulu arazi olan toplam 11.450,00 m² (1,145 Hektar) lik alanda ?Kırma- Eleme Tesisi (380.000 ton/yıl) Projesi? nin ?AŞKALE ÇİMENTO SAN. T. A.Ş.? tarafından yapılması planlanmaktadır. Faaliyet alanında, yıllık üretim 380.000 ton/yıl olması planlanmaktadır. Faaliyet alanında 11 kişi ile meteorolojik şartlara bağlı olarak yılda 312 iş günü, 12 ay/yıl, 26 gün/ay, 10 saat/gün, vardiyalı çalışılacaktır. Faaliyet alanında, sıyrılacak bitkisel toprak bulunmamaktadır. Kırma Eleme Tesisi Teknolojisi: Taş ocağından gelen malzemeler bunkeri besler. Bunker üzerindeki bant yardımıyla dökülen malzeme çeneli kırıcıda kırılır. Çeneli kırıcıdan dökülen malzeme eleklere verilir. Eleklerdeki kırılmış ve elenmiş malzemeler stok alanında depolanır. Stoklanan malzeme arzına göre, gerekli yerlerde kullanılır. Projede tesisin kurulması için yapılan çalışmalarda çıkarılan pasa, pasa stok alanında stoklanacaktır. Faaliyet bitip, tesis kaldırıldıktan sonra stoklanan pasa arazi çalışmalarında kullanılacaktır. Projede, kırılan alçıtaşı malzemesi AŞKALE ÇİMENTO SAN. T. A.Ş. Çimento Fabrikalarına ve Alçı Fabrikasına Alçıtaşı olarak gönderilecektir.?

BAKANLIK ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR DEDİ

Aşkale çimento, tesis kurma girişimi kapsamında gerekli kurumlara ve bakanlıklara talebini ileten evrAk ve raporlarını gönderdi. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´na da ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) talebinde bulundu. Bakanlık tarafından verilen kararda, şöyle denildi: ? Erzurum ili Aşkale ilçesi Taşağıl Mahallesi mevkiindeki AŞKALE ÇİMENTO SAN. T. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kırma Eleme Tesisi (380.000 ton/yıl) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosya (PTD Dosyası) incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği´nin 17. maddesi gereğince Kırma Eleme Tesisi (380.000 ton/yıl) projesine Valiliğimizce ?Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir? kararı verilmiştir.?

AŞKALE ÇİMENTO´NUN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ

Aşkale Çimento, ?Doğu´nun Paris´i olarak anılan Erzurum´un sayılı birkaç sanayi tesisinden biri konumundaydı. Kamu idaresindeki fabrika kapanma tehlikesi ile yüz yüze kalmıştı. 1968´de kurulan fabrika 1980´lerin sonunda özelleştirme takvimine  alındı. 1993 yılında Erzurum ve bölge insanı tarafından kurulan, çok ortaklı ERÇİMSAN şirketi tarafından özelleştirme yoluyla 31 milyon 250 bin dolara satın alındı. Aradan geçen zaman  içinde; çimento sektöründe Aşkale, Van, Trabzon, Gümüşhane, Erzincan ve Bilecik´teki fabrikaları ile sektöründe önemli bir aktör haline gelen şirketin Erzurum, Ağrı, Aşkale, Trabzon, Beşikdüzü, Tirebolu, Rize, Bilecik ve Bursa´da hazır beton tesisleri bulunmaktadır. Erzincan´da İmalat Tesisi ve Tercan´da Taş Kırma ve Öğütme Tesisi, şirkete birçok anlamda katkı yapmaktadır.  Türkiye çimento sektöründe birçok manada öncü konumda olan Aşkale Çimento, gerçekleştirdiği her işte ve attığı her adımda sorumluluklarının farkında hareket etmektedir. Özelleştirme ile birlikte hem yatırımlara hem de pazar payının genişletilmesi noktasında düğmeye basılmış, ilk etapta Aşkale´deki fabrikanın hantal yapısını ortadan kaldırmak için iyileştirme yatırımlarına başlanmıştır.