Atatürk´ün en iyi 20 fotoğrafı arasında Tortum şelalesi de var

Tortum şelalesi Atatürk´ü dahi kendine hayran bırakmış

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Atatürk´ün en iyi 20 fotoğrafı arasında Tortum şelalesi de var

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün o dönem Türkiye´nin tanıtımı için çektirdiği 20 fotoğraftan birisinin Tortum şelalesi olduğu ortaya çıktı. Atatürk´ün Türkiye´nin tanıtımı için çektirdiği 20 fotoğraftan birisi Erzurum´da çekildi. Atatürk Türkiye´nin tanıtımı için 1936 yılında 20 doğa fotoğrafı çektirdi.

ATATÜRK´TE TORTUM ŞELALESİNE HAYRANMIŞ

Atatürk´ün 1936 yılında hazırlatıp dünyanın dört bir yanına gönderdiği ?Fotoğraflarla Türkiye´ albümünden 20 eşsiz doğa fotoğrafı içerisinde bir Erzurum fotoğrafı bulunuyor. Atatürk, Türkiye´nin tanıtımı için Erzurum´dan Tortum şelalesinin fotoğrafını çektirmiş. Oluşumu açsından dünyanın ikinci, yüksekliği bakımından ise dünyanın üçüncü şelalesi olan Tortum Şelalesi, o dönem Atatürk´ü dahi kendisine hayran bırakmış.

DİĞER FOTOĞRAFLAR İSE ŞUNLAR

Eşsiz görselliğe sahip olan Tortum Şelalesi, 22 metre genişliğe ve 48 metre yüksekliğe ile Asya ve Avrupa kıtalarının en yüksek şelalesi özelliğine sahip. Diğer tanıtım fotoğrafları arasında; Bursa´da sabah, Yalova kaplıcaları, Afyonkarahisar´da haşhaş tarlası, Ağrı Dağı´nın eteğinde harman görüntüsü yer alıyor. Doğu Anadolu´dan bir görüntü, Toros dağlarında Namrun yaylası, Malatya´da karlı dağlar ve bahar, Tarsus şelalesi ile Mersin´de akşam, Giresun limanı, Beyşehir gölü, Balık ağları, Çoruh nehri ve Pamukkale Travertenleri ise diğer fotoğraflar.

TORTUM ŞELALESİNİN TARİHÇESİ

Erzurum her mevsim, farklı heyecanlar yaşayabileceğiniz, farklı güzellikler bulabileceğiniz bir şehirdir. Dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi bunu en iyi anlatan doğal güzelliklerden biridir. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü´nün Tev Vadisi´ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuştur. 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahiptir. Şelalenin önünde yer alan izleme balkonu, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. İzleme merdivenlerinin nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediğine inanılmaktadır.

Tortum Şelalesi´nin oluşumu

Şelalenin ve çevresinin deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1000 metredir. 1700´lü yıllarda Kemerlidağ´dan ayrılan büyük heyelan kütlesinin Tortum Çay´ının aktığı Tev Vadisini kapatmasıyla oluşmuştur. Tortum Şelalesinin sularının düştüğü yerde dev bir kazan oluşturmuştur. Günümüzde su sporlarının yapılabileceği doğal bir ortam oluşmuştur.

Yılın her dönemi farklı bir güzelliğe bürünen Tortum Şelalesi, doğa tutkunlarına kendini hayran bırakan eşsiz bir güzellik sunar. Şelale, özellikle mayıs ve haziran aylarında bütün görkemiyle kendini gösterirken hazirandan sonra su miktarında azalma olmaktadır. Düşen su seviyesi de Tortum Şelalesi´ne farklı bir güzellik katmaktadır. Şelale ve çevresi, aynı zamanda Erzurum´un önemli mesire alanlarından biridir. Tortum Şelalesi´ne 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye´nin elektrik arzına katkıda bulunmaya başlamıştır. Uzundere ilçesinde bulunan bu doğa harikası, Erzurum ilinin 100 km kuzeyinde, Uzundere ilçesine 16 km mesafede ve Tortum Gölü´nün kuzey kenarında yer almaktadır.