Binlerce Gönüle Giren Bir Dadaş, Erzurum Aşığı Erdal Güzel...

ERDAL GÜZEL DADAŞ

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Binlerce Gönüle Giren Bir Dadaş, Erzurum Aşığı Erdal Güzel...

 

-ÖZEL-

Çok sayıda başarılı çalışma ile memleketine hizmet eden ERVAK Başkanı Erdal Güzel, Mültecilere yaptığı yardımlarla da Nobel´e aday gösterilecek bir Erzurum bey efendisi. Tam bir Erzurum aşığı olan Erdal Güzel, aynı zamanda binlerce gönüle girmeyi başarmış bir Dadaş...

 

Sinan AYDIN

 

 

Erzurum için bir çok başarılı çalışma ortaya koyan Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Eczacı Erdal Güzel, özellikle de ülkelerindeki savaşlardan kaçarak Erzurum´a gelen Mültecilere yaptığı yardımlarla da gönülleri feteden bir isim. Afganlı çocukların ´Büyük Baba´ yakıştırmasını yaptığı Erdal Güzel, bu çocukların birçoğunu Erzurum´da okutup Velisi de olacak kadar güzel bir Erzurum beyefendisi. Dadaşlığın tarifi ile bütünleşen bir Erzurumlu olan Erdal Güzel, Ramazan ayında da birçok Afgan Mülteciyi aileleri ile birlikte evinde iftarda ağırlayarak gönüllerdeki yerini pekiştirdi. Mültecilere yaptığı yardımları Allah´ın bir lütfu olarak gören Erdal Güzel´in Mültecilere olan yardımseverliği ve düşkünlüğü, 2011 yılında yaşadığı bir olay ile başlamış ve 8 yıldır da sürüyor.

 

BİNLERCE GÖNÜLE GİREN BİR DADAŞ

 

Erzurum adına güzel çalışmalara imza atan, faydalı projelerle adını hep duyduğumuz Erdal Güzel, Taliban zulmünden kaçan Afganlı ailelere sahip çıkıp Afganlı kızların Erzurum´da Üniversiteye gidip mezun olmasına kadar destek olan bir isim. Ramazan ayında evinde çok sayıda Mülteciye iftar veren gönül adamı Erdal Güzel, Dünya Mülteci krizi ile uğraşırken Mültecilere Erzurum´da ev sahipliği yaparak binlerce gönüle giren bir Dadaş. Verdiği bir röportajında mültecilere yaptığı yardımları ´Allahın bir lütfu´ olarak değerlendiren Erdal Güzel, mültecilere olan ilgisinin 2011 yılında karşılaştığı bir olay sonrası başladığını anlatıyor.

 

´´AYAKLARINDA AYAKKABI YOKTU´´

 

Erdal Güzel, o olayı şöyle anlattı: ´´ 2011 yılıydı. Bir kış günü caddede yürürken ayaklarında ayakabı olmayan ve terlikle yürüyen, üzerlerinde palto ve kazak olmayan bir gurup yabancı insan gördüm. Arabamdan indim yanlarına yaklaştım. Baktım bunlar bizim bir vakfımız olan Ebu İshak Vakfına doğru gidiyorlar. Aracımı parkedip yanlarına gittiğimde şaşkınlık içerisindeydiler. Telaş içerisindeydiler ve gözlerinde korku vardı. Heyecanlıydılar. Bunlar sığınmacı herhalde dedim. Belliki garip bir ülkeden gelmiştiler. Yanlarına yaklaştım. Türkçe bilen bir kaç kişi vardı Özbek asıllı. Afganistandan yola çıkmışlar. İşin garip tarafı kış günü Erzurum´a gönderilmişler. İnsan olmanın vermiş olduğu sorumluluk gereği bunların yanına gittim ve ilk temasım bu şekilde oldu.

 

´´AYAKKABI ALARAK İŞE BAŞLADIM´´

 

Kendilerini bir ayakkabıcı dükkanına götürüp ilk önce bunların ayakkabılarını giydirerek işe başladım. Daha sonra bunu kendime bir vazife edindim. Kendime ilke edindim. Bir olduk beraber olduk. Sayıları günden güne arttı. Bunlar zaman içerisinde benim ailem oldular. Çocukları çocuklarım oldu. Küçükleri çocuklarım, büyükleri kardeşlerim, dedeleri dedelerim oldu. Öyle bir hale geldiki, son zamanlarda bölgenin en kalabalık ailesinin başındaki isim oldum. Bu bana büyük bir mutluluk verdi. Büyük bir haz verdi. Yıllardır onlarla aile olduk. Benim resmi görevim yok. Devletten bu kouda aldığım bir maaş yok. Sekreteryam yok, yanımda çalışan personelim yok. Makam araçlarım yok. Ben münferit olarak, Erdal Güzel olarak onlarla birebir ilgilendim. Erzurum insanı da destek verdi bana. Allah´ta kolaylıklar nasip etti. Her türlü sorunlarını kolayca çözmeme cenabı hak yardım etti.

 

´´NASİP OLURSA ONLARLA İLGİLİ BİR KİTAP YAZACAĞIM´´

 

Zaman içerisinde ben bunların hertürlü sıkıntılarını, problemlerini, gelecekle ilgili kaygılarını, herşeylerini öğrenmiş oldum. Evlerine gittim dertleri ile dertlendim. Sevinçlerine ortak oldum. Gün geldi cenazeleri oldu, gün geldi evlenmek isteyenler oldu. Gün geldi boşanmak isteyenler oldu. Çok hikayelerini dinledim. İnşallah nasipolursa, ömrüm olursa hikayalerinden bir kitap yazmayı düşünüyorum. Çocukların bana büyük baba demesi müthiş bir duygu. Ne kelime ile ne cümle ile ifade edebilirim.

 

´´ BANA BÜYÜK BABA DEMELERİ ALDIĞIM EN BÜYÜK HEDİYE OLDU´´

 

Bunların birçoğunun velisiyim okullarda. Bir kısmı okudu gitti. Allahtan hep şunu diliyorum. Bunların bir kısmı okudu gitti. Nasip olursa Avrupaya gidip bunları bulacağım. Bana güzel bir isim buldular. Bende bundan çok memnunum. Bana Büyük baba yakıştırmasını yaptılar. Bu hayatta aldığım ve onur duyduğum en güzel hediye oldu benim için. Bana mektuplar yazdılar şiirler yazdılar.´´     

 

ERDAL GÜZEL KİMDİR?

 

1955 yılında Erzurum´da Ayazpaşa Mahallesi´nde doğmuş olan Erdal Güzel, ilkokulu Gazi, Dumlu Pınar ve Cumhuriyet İlkokulu´nda, ortaokulu Gazi Ahmet Muhtarpaşa Ortaokulu´nda, lise tahsilini ise Erzurum Lisesi´nde tamamlamıştır.

Lise tahsilinden sonra bir yıl eğitim enstitüsü fen bölümünde okuduktan sonra, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi´ne girmiş, adı geçen fakülteyi 1977 yılında bitirerek eczacı olmuştur. İki yıl Sağlık Bakanlığı bünyesinde kamu eczacısı olarak çalışan Erdal Güzel, askerlik görevini ifa ettikten sonra iki yıl MYO´da kimya öğretmenliği yapmış, halen serbest eczacı olarak eczacılık mesleğini sürdürmektedir. Uzun yıllardan beri, meslek örgütü olan 13. Bölge Eczacı Odası´nın çeşitli birimlerinde görev yapan Erdal Güzel, 13. Bölge Eczacı Odası´nın Haysiyet Divan Başkanlığı´nı yürütmektedir. 2005 yılında Erzurum´un en büyük sivil toplum örgütü olan ER-VAK´ın (Erzurum Kalkınma Vakfı) yönetim kurulu başkanlığına seçilen Erdal Güzel´in yayımlanmış kitapları vardır ve  ildeki yerel gazetelerde ve çeşitli dergilerde makaleler yazmaktadır.

 

KATKISI OLAN PROJELER

 

Erdal Güzel´in katkısı olan projeler arasında ise; AB hibe programları çerçevesinde Meme Kanseri ve İnternet Girişimciliği projelerinin başarıyla uygulanması, 2005 yılında ?Karlı günlerden kârlı günlere doğru? sloganı ile 2011 kış oyunlarının Erzurum´a kazandırılması için kamuoyu farkındalığı oluşturulması, Erzurum´un Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri, Erzurum ? Rize arasındaki Ovit Geçidi (Kuzey Güneyle Buluşacak Karadeniz Dadaşla Harran´a Kavuşacak) projesi, Öşvank Kilisesi, Tortum Şelalesi ile Tortum ve Uzundere´nin turizm potansiyellerine ait projeler, ?İpek Yolu´nda Demir Yolu? konulu Trabzon ? Erzurum ve Tebriz Demir Yolu projesi, 17 Haziran Erzurum Vilayet Kongresi ile Erzurum´un yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden Prof. Dr. Nusret Karasu, Prof. Dr. Mümtaz Turhan, Sebahattin Bulut, Hafız Faruk Kaleli ve Kara Fatma´nın anma toplantıları gibi etkinliklerle vakfın çalışmaları Erdal Güzel tarafından devam ettirilmiştir. KUDAKA Genel Kurul üyeliği, Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimi Serbestlik Kurumu ve Yakutiye Kent Konseyi üyelikleri görevini ER-VAK adına yürüten Erdal Güzel, evli ve üç çocuk babasıdır.