Cağ kebapta rekabet çığırtkanlığı!

?Cağ kebap rekor denemesi´, ulusal haber kanalları aracılığı ile tüm Türkiye´de Erzurum´un reklamının yapılmasına neden oldu. Etkinliği karalayanlar ise, Erzurum´da cağ kebap işletmeciliği yapan bir iki tanıdık isim oldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Cağ kebapta rekabet çığırtkanlığı!

-ÖZEL-

 

Sinan AYDIN

 

Erzurum´da 100. Yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen rekor cağ kebap etkinliğinde cağ kebaba sponsor olan Gel Gör cağ kebap sahibi Şakir usta takdiri hakkederken, güzel etkinliğe gölge düşürülmesi için sosyal medyadan yalan bilgilerle karalama kampanyası başlatan kişi ve grupların aslında cağ kebap işletmeciliği yapan bazı rakip işletmeler olduğu ortaya çıktı. Konu ile ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz´ın bazı açıklamaları da, rekabet çığırtkanlığı yapıldığını doğrular cinsten.

 

Erzurum Kongresi´nin 100´ncü Yılı Kutlamaları çerçevesinde Cumartesi günü Havuzbaşı Kent Meydanı´nda düzenlenen başbar ve cağ kebap rekor denemesinde, izdihamın önüne geçmek için 300 kilo cağ kebap vatandaşa dağıtıldıktan sonra diğer kalan kısım ise kuran kursu öğrencilerine kimsesiz çocuklara ve diğer yardım kuruluşlarına dağıtılmıştı. Talimatı ise, Erzurum valiliği vermişti. Sosyal medyada cağ kebabı kamyonla kaçırdılar´ şeklinde koparılan yaygara, fısıltı gazetesi tarafından kısa sürede kara propagandaya dönüştürüldü. Karalama kampanyası şenliklere gölge düşüremedi ancak, yaygaranın arkasında bazı cağ kebap işletmecilerinin rekabet çığırtkanlığı olduğu ortaya çıktı. İddialara göre iklde iism yapmış bir iki cağ kebap işletmesi bu işe sponsor olarak girmeyi kabul etmemiş, Erzurum´un tanıtımı adına elini taşın altına koyan Gel Gör cağ kebap sahibi Şakir ustayı ise karalama kampanyasına girişmişlerdi. Bu gerçeğin sonradan ortaya çıkması, birçok Erzurumlunun tepkisine neden oldu. Maksadı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olan bazı çıkarcı çevreler ise, bugüne kadar birçok başarılı çalışmaya imza atan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz´ı hedef tahtasına koydu.

 

CEMAL ALMAZ CAĞ KEBAP GERÇEĞİNİ AÇIKLADI

 

??Erzurum´da işletmecilik yapan 55 cağ kebabı lokantacısına çağrı yaptık. Sponsor arıyorduk. İş, reklam karşılığı yapılacaktı. Teklifimize sadece Gel Gör Cağ Kebabı İşletmecisi Şakir Usta olumlu cevap verdi, bize de teşekkür etmek düştü´´

diyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, cağ kebap rekor denemesi ile ilgili süreci şöyle anlattı: ?Etkinliklerle ilgili olarak oluşturulan komitede, 919 kilo cağ kebabı fikri ortaya atıldı ve kabul gördü. İşin organizesi de bize verildi. Erzurum´da ne kadar cağ kebabı lokantacısı varsa, hepsini belirledik. 55 işletmeye ayrı ayrı yazı yazdık, yazıları elden teslim ettik. İşi sponsorluk yöntemiyle yaptıracaktık, yani işin içinde para yoktu. Davetimize 55 işletmeciden sadece 6´sı icap etti. Erzurum´un tanınmış işletmecileriyle kurumda bir araya geldik, beklentilerimizi dile getirdik. İşi reklam karşılığı yaptıracaktık. 919 kilo cağ kebabı istiyorduk. Toplantıya katılan ustalar, değişik türde birçok olumsuzluk dile getirdi. Kimi ?eleman bulamayız´, kimi ?o kadar cağ bulmak zor olur´, kimi ?çok et isteniyor´ dedi. Biz de elimizden gelen her türlü katkıyı sağlayacağımızı kendilerine ilettik, işin Erzurum´un, dolayısıyla cağ kebabının tanıtımıyla doğrudan ilgili olduğunu, bu işin bir memleket meselesi olduğunu, herkesin bu konuda fedakarlık yapması gerektiğini belirttik.?

 

??BİLİNEN BİR İKİ USTA DEDİKODU YAYMAYA BAŞLADI´´

 

Toplantıya katılan lokantacıların düşünme süresi istediğini, daha sonra sadece Gel Gör cağ Kebabı İşletmecisi Şakir Usta´nın kendilerine dönüş yaparak, ?Biz bu işi üstleniyoruz? dediğini hatırlatan Cemal Almaz, ?Diğer lokantacılardan dönüş yapan olmadı. Şakir Usta, 600 kilo et ile cağ kebabı yapacaktı. İşte kullanılacak diğer malzeme ve ekipman ile birlikte ağırlığın 919 kiloya ulaşacağı zaten görülüyordu. Biz de hazırlıklara başladık, gerekli afiş ve ilanları hazırlattık. Reklam çalışmalarını sosyal medyada yaymaya başladık. Bu işin gerçekleşmeyeceği yolunda görüş beyan eden diğer lokantacılardan isimleri toplum tarafından iyi bilinen bilinen bir iki usta, 919 kilo cağ kebabı yapılamayacağı dedikodusunu yaymaya başladı? dedi.

 

??O KİŞİLER İŞİN İÇİNE NİFAK SOKTULAR´´

 

Şenlik günü de meydanda, aynı kişilerin benzeri türde dedikoduyu uluorta söyleyerek zihinleri bulandırdığına işaret eden Cemal Almaz, sözlerini şöyle noktaladı:

? Anlayacağınız o kişiler, işin içine çomak soktular. Bu yetmezmiş gibi, cağ kebabı dağıtımında kendini bilmez bir grubun, sivil polisler dahil cağ kebabı yetiştirmeye çalışan lokantacı arkadaşlara saldırması, görevlileri darp etmesi işin tadını iyice kaçırdı. Oysa her şey çok güzel gidiyordu. Bar oynanmış, cağ kebabı vinç ile yerine oturtulmuştu. Neymiş efendim, 919 kilo et yokmuş! Başka yerlerde adamlar ´20 ton hamsi dağıttık´ diyor ya da ´30 ton mesir macunu yenildi´ diye açıklamalar yapıyor da kimse itiraz etmiyor, bize gelince herkes Doğrucu Davut kesiliyor. Kaldı ki, bizim söylediklerimizde herhangi bir yanlış, hile, abartı diye bir şey yok. Amacımız Erzurum´u, Erzurum´un değerlerini,  cağ kebabını ülke gündemine taşımaktı. Aslında başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Ekranlarda olduk, canlı yayınlar yapıldı, ertesi günü ülkenin önemli gazeteleri, hatırı sayılır genişlikte haberlerimize yer verdi. Sadece bazı lokantacıların kıskançlığı, çekememezliği işi dedikodu noktasına taşıdı, işte o kadar!? Almaz, kongre kutlama etkinliklerinin devam ettiğini, önümüzdeki günlerde çok daha farklı projelerin uygulamaya geçirileceğini belirterek, ?İnsanlarımız çok güzel etkinlikler görecek, yaşayacak ve eğlenecekler? şeklinde konuştu.