ÇKS başvurularına koronavirüs ayarı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ´´ Çiftçi Kayıt Sistemi başvuuları E-Devlet üzerinden ya da çiftçilere hizmet veren https//eciftci.tarbil.gov.tr adresinden yapılabilecek´2 duyruusu yaptı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 ÇKS başvurularına koronavirüs ayarı

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uygulamalarının koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında internetten de yapılabileceğini duyurdu.  Çiftçi Kayıt Sistemi uygulmaları kapsamında 30 Aralık 2014 tarih ve 29221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının 30 Haziranda sona ereceği hükme bağlanmıştı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı açıklamada, ´´ ÇKS başvuuları E-Devlet üzerinden ya da çiftçilere hizmet veren https//eciftci.tarbil.gov.tr adresinden, başvuru evraklarını 30 Haziran tarihine kadar İl/İlçe Müdürlüklerine teslim etmek şartı ile yapılabilecektir´´ diyerek Erzurum çiftçisine önemli bir duyuruda bulunmuş oldu.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. ... Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile ürün bilgileri, Ürünün sulama durumu, Örgütlü çiftçi sayısı gibi bilgilere beyan ile değil resmi kayıt ile ulaşılabilmesi mümkün hale geliyor. Üreticilerimizin yani çiftçilerimizin devlet destekli almış olduğu kredilerin sorgulanması , doğru değerlendirilip çeşitli yardımlardan faydalanabilmesi ve tüm bunların sonucunda güvenilir ve doğru analizlerin yapılabilmesi için Tarım Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen tüm bilgilerin veri tabanında toplanması zorunluluğuyla daha kolay hale gelmiştir.Resmi gazetede yayınlanan yönetmelik tarihinden itibaren tarım alanında daha doğru bir politika izlenmiş olup Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan çiftçilerimizin kolaylıkla yaptıkları işleri görebilme imkanı sağlanmış aynı zamanda devlet tarafından denetlenebilirliği kolaylaştırılmıştır. Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerince verilen düşük faizli kredilerden haberdar olabilmek , devlet destekli projelerden faydalanabilmek için e-devlette bulunan Çiftçi Kayıt Sistemindeki bilgilerini sürekli olarak güncellemeleri üreticilerimizin lehine olacaktır.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE NASIL KAYIT OLUNUR ?

Çiftçi Kayıt Sistemi Kaydını il ve ilçeler de bulunan Tarım Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun için aşağıda belirtmiş olduğum belgeler ile il ve ilçe tarım müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında müdürlükler çiftçinin başvurusunu değerlendirecek ve uygun gördüğü üreticileri Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlarını yapacaktır.

Çiftçi Kayit Sistemi Için Gerekli Belgeler Nelerdir ?

İl ve ilçe tarım müdürlüklerinden temin edilecek başvuru dilekçesi

T.C kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı

Çiftçi Kayıt Formları

Ziraat odasının verdiği çiftçi belgesi

Tüzel kişilerden istenen ticaret sicil gazetesi ve imza sirküleri

Yetki Belgesinin aslı ve onaylı fotokopisi

Tarım arazisi birden fazla kişiye aitse ve sadece 1 kişi tarım için kullanıyorsa muvafakat name -1 istenirken eğer mülk eş veya çocukların üzerine ise muvafakat name -2 istenir.

Tarım arazisinin üreticiye ait olduğunu gösteren tapu müdürlüklerinden temin edilebilecek olan onaylı bilgisayar çıktısı

Kiralık olarak tarım arazisi kullanan çiftçiler kira belgesi veya kira verenin vukuatlı nüfus örneğini istemelidir. Kiralanan arazi 100 dekarın üzerindeyse onay için notere gidilmesi koşulu aranmaktadır.

Kadastro geçmemiş yerlerde bulunan tarım arazileri için Tespit komisyonunca hazırlanan keşif raporunuzu Tarım Müdürlüklerine teslim ettiğiniz takdirde Çiftçi Kayıt Sistemine kolaylıkla kayıt olabilir devlet desteklerinden ve düşük faizli tarım kredilerinden faydalanabilirsiniz.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ ( ÇKS ) SORGULAMAMI NASIL YAPARIM ?

Teslim ettiğiniz belgelerden müdürlüklerin incelemesi sonucunda olumlu yanıt alınırsa Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmuş olursunuz. Bunun sorgulamasını Tarım Müdürlüklerinden kolaylıkla yapabileceğiniz gibi verilerinizin kayıt altına alındığını E-Devlet uygulamasından da erişebilir, sorgulamanızı yapabilirsiniz. E-devlet sistemine giriş yapabilmeniz için size en yakın PTT şubesine başvurup T.C kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınızla başvuru yapıp 4 TL karşılığında 5 dakika kadar kısa bir sürede E-Devlet şifrenize sahip olabilirsiniz.