Colorado kanyonu değil Narman peri bacaları!

Narman ilçesi sınırları içerisinde bulunan peri bacaları, bayramda da ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Colorado kanyonu değil Narman peri bacaları!

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

Kırmızı rengi ve ilginç yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları, her geçen dönem popülaritesini artırmaya devam ediyor. Son olarak Erzurum Valisi Okay Memiş´in ziyareti sonrası gündeme gelen Narman peri pacaları, yapılacak yatırımlarla turist sayısını artırıp ekonomiye katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

COLORADO KANYONUNA ÇOK BENZİYOR

?Kırmızı periler diyarı" olarak da adlandırılan Amerika´da Colorado kanyonuna benzerliği ile de dikkat çeken Narman Peri Bacaları, bu sayede de özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kırmızı peri bacaları olarak bilinen Narman Peri Bacaları, Narman ilçesinin güneyinde, Narman-Pasinler otoyolunun 7. kilometresinde yer almaktadır. Rüzgâr ve yağmurun kumlu toprağı aşındırması, kırmızı peri bacalarını ve dar vadilerden oluşan bu ilginç manzarayı meydana getirdi. Bu jeolojik oluşumlar Doğu Anadolu Bölgesi´nde sadece bu yörede görülmektedir. Oltu, Şenkaya, Sarıkamış, Horasan, Pasinler ve Tortum ilçeleri ile çevrelenen Narman ilçesi, Erzurum´un kuzeydoğusunda ve şehir merkezine 90 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ağcuva mevkiinden başlayarak Yoldere köyünde son bulan Narman Peri Bacaları ?Kırmızı periler diyarı" olarak da adlandırılmaktadır. Peri bacalarının yer aldığı vadi, Amerika´da Colorado kanyonuna benzerliği ile de dikkat çekmektedir. Narman peribacalarını koruma altına alarak ülke turizmine kazandırmak için yaz aylarında çeşitli şenlikler düzenlenirken, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye ilgisi her geçen dönem artış göstermektedir.

KAPADOKYA İLE FARKLI OLUŞUMLARI VAR

Kapadokya´daki peri bacaları ile Narman´daki peribacaları, oluşumları bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Kapadokya´daki peri bacaları volkanizma sonucu oluşmuş, Narman´dakiler ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluşmuştur. Kırmızı peribacalarının bu rengi almasının nedeni ise tortullardaki kırmızı renk demirin Fe203 şeklinde oksitlenmesidir. Narman Peribacaları´nın meydana gelmesinde rüzgar ve su erozyonunun milyonlarca yıl toprakları aşındırma özelliği büyük rol oynamıştır. İnsan faktörlerince değiştirilmeden tamamen doğa olayları sonucu oluşarak günümüze kadar şimdiki halini alarak gelmiştir. Narman Peribacaları´nın tanıtımında Atatürk Üniversitesi´nin düzenli bir şekilde şenlik ve sergi çalışmaları oluşmuştur. 

ULAŞIM ÇOK KOLAY

Narman Peribacalarına ulaşım da kolay. Narman Peribacaları ilçe merkezinin 7 km güneydoğusunda bulunmaktadır ve Yanıktaş Köyüne çok yakın mesafededir.. Narman-Pasinler karayolunun hemen üzerindedir ve 6300 hektarlık bir alan kaplamaktadır. Bu karayolu üzerinde olmasından dolayı oldukça kolay ulaşılmaktadır. Narman ilçesi Erzurum´a 90 km uzaklıktadır ve Erzurum ilinin kuzeydoğusunda yer alır. Coğrafi bölge olarak Karadeniz Bölgesi´nde yer alan Narman İlçesi yüzölçümü 1275 km² olup, Oltu, Şenkaya, Sarıkamış, Horasan, Pasinler ve Tortum ilçeleri ile çevrelenmiştir. Doğa harikası peri bacaları, öncelikle alandaki ana materyalin su erozyonundan dolayı aşınması sonucu ortaya çıkmış ve ortaya çıkan oyuntular üzerinde rüzgar erozyonun da etkisi ile değişik desenlerle oluşmuştur.