Doğu´nun Çukurovası Uzundere

Erzurum´da yaz sıcaklığının en uzun süre yaşandığı ilçeler arasında yer alan Uzundere´de, kavun ve karpuz hasadı başladı. Uzundere, kiraz, kavun, karpuz ve bir çok sebze yetiştiriciliği ile ?Doğunun Çukurovası´ unvanını aldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Doğu´nun Çukurovası Uzundere

-ÖZEL-

 

Sinan AYDIN

 

Erzurum´da her anlamda en güzel ilçelerin başında gelen Uzundere´de, kavun-karpuz hasadı başladı. Tamamen organik olan ürünler, turizmde Erzurum´un gözbebeği olan Uzundere´ye, aynı zamanda ?Doğunun Çukurovası´  yakıştırmasının da yapılmasına neden oluyor.  Yeryüzü ile semanın buluştuğu topraklar Erzurum´da, yaz sıcaklığının en uzun süre yaşandığı ilçeler arasında yer alan Uzundere´de tarlalara ekilen kavun ve karpuzlar toplanmaya başlandı.  Doğu´nun Çukurovası olarak nitelendirilen Uzundere´nin, bu özelliğini son zamanlarda yaşanan iklim değişikliklerine borçlu olduğu ifade ediliyor. Yakın zamana kadar kıraç topraklarda bırakın sebze, meyveyi ot bile yetişmiyordu. Ama artık Uzundere´de kiraz, kavun, karpuz ve bir çok sebze yetiştiriliyor. Uzundere belediye başkanı Hilmi Aktoprak, ?? Uzundere´de kavun karpuz hasadı başladı. Üretken vatandaş, üretken belediye.
Her şey Uzundere için´´ diye konuştu.

 

 

TÜRKİYE´NİN SAKİN KENTİ ZİYARETÇİLERİNİ DE BÜYÜLÜYOR?

 

Erzurum´un ?sakin kent´ unvanı verilen Uzundere ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Uluslararası Sakin Kentler Birliği tarafından 2016 yılında ?Türkiye´nin 11´inci sakin kenti´ seçilen Uzundere, Tortum Şelalesi, Tortum Gölü´nün yanı sıra tarihi kiliseleri, köprüleri, yemyeşil yaylaları ve ormanlarıyla dikkati çekiyor. Üç bin yıllık tarihinde çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Uzundere, geleneksel yaşam biçimlerini korumayı hedefleyen ?sakin kent´ ağına kabul edilmesinin ardından, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görmeye başladı. Uzundere´nin sakin şehirler ağına seçilmesi, tanıtımı anlamında da büyük önem arz ediyor.  İnsanının olağanüstü misafirperverliği ve bozulmamış doğası, sakin kentler ağına girmesini sağladı Uzundere´nin. Fizikte ´çarpan etkisi´ diye bir deyim var. Bu ağa girdikten sonra, tam bu deyimle, yerli turistin yanında yabancı turist patlaması da oldu. Dünyada, sakin kentleri ziyaret eden bir kitle bulunuyor. O kitle, düzenli olarak Uzundere´ye gelip ziyaretler gerçekleştiriyor. Natürel doğası ve doğal insan malzemesi, turistleri daha da çok cezbediyor. İlçenin güzelliklerinin yanında doğal yaşam tarzı da dikkat çekiyor. İlçe endemik bitki bakımından da zengin. Uzundere´ye gelenler, doğal meyveleri, köy yumurtasını, tereyağını yiyebiliyor. Doğal sit alanları var. Ziyaretçiler, Tortum Gölü´nde rafting, kano yapabiliyor. Bisikletiyle doğa gezintilerine çıkabiliyor. Dağlarındaki mesire alanlarında kamp yaparak, konaklayabiliyor. Doğaseverlerin aradığı her şey, Uzundere ilçesinde mevcut. Doğaseverler, adrenalin tutkunu da oluyor. Burada kaya tırmanışları da yapılıyor. Yabancı turistler, bu tür aktiviteler nedeniyle günlerce başka bir yere gitme ihtiyacı duymadan Uzundere´de kalabiliyor.