Doğu´nun Taşı Toprağı Altın

.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Doğu´nun Taşı Toprağı Altın

 

 

Erzurum MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Eylül ayı sonunda görkemli bir açılışla ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Aylardır alışveriş merkezinin kuruluş çalışmalarını koordine eden ve merkezin tam dolulukla açılmasını sağlayan MNG Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aydoğan Süer, Türkiye´ninen büyük 5. alışveriş merkezini ve Doğu illerinde sektörün taşıdığı yüksek potansiyeli anlattı. Süer´e göre Doğu´da tüketicinin alışveriş iştahı çok yüksek, sosyal aktivitelere ve tanınan markalara ilgisi çok büyük ve alışveriş yapmaktan duyduğu memnuniyet yüzünden okunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın katılımı ve Murat Boz´un şarkılarıyla unutulmaz bir güne dönüşen Erzurum MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi´nin açılışında, görülmemiş bir kalabalık ve ilgi vardı. Doğu´nun Paris´i olarak anılan ve kış turizminin gözde şehri olan Erzurum´da, 400 Milyon liralık bu dev yatırımın yönetiminde sektörün deneyimli isimlerinden biri var. ?Alışveriş ve Perakendede Sürdürülebilirlik? ve ?AVM´lerin Geleceği? kitaplarının da yazarı olan Dr. Aydoğan Süer, yeni açılan alışveriş merkezini, Anadolu ve Doğu illerindeki alışveriş alışkanlarını ve alışveriş merkezleri açısından Doğu´daki büyük potansiyeli anlattı.

-Erzurumluların alışveriş merkezinize ilgisi nasıl?

-Açılış gününde, başta Cumhurbaşkanımızın katılımı olmak üzere, Murat Boz ve diğer sanatçı konuklarımızı görmek ve alışveriş merkezimize girmek isteyen binlerce kişi alışveriş merkezimize akın etti. İlk gün 250 bin kişinin gezdiği alışveriş merkezinde, Erzurum ve çevre şehirlerden gelen ziyaretçiler ile büyük bir coşkuya şahit olduk. Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar büyük bir alışveriş merkezini açarken, kapıların kırılacağını, asansörlerin zarar göreceğini hiç düşünmemiştik. Ama bu ilgi bizi mutlu etti. Biz ekip olarak kiralama çalışmaları dolayısıyla bir yıla yakın zamandır buradayız ve diyebilirim ki kış turizminin gözdesi Erzurum´da, havanın soğukluğuna tezat bir şekilde, bölge insanı son derece sıcak ve ilgili?

Şehrin en büyüğü, ülkemizin ise 5. büyüğü olan bir alışveriş merkezi yatırımını hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tema parkımız, atlı karıncası dönme dolabı ve sürprizleriyle başlı başına bir eğlence merkezi gibi? Tiyatromuz, sinemamız, sanat galerilerimizle kültür-sanat hayatına da renk katacağız. Erzurum dışında Erzincan, Iğdır gibi merkezlerden de yoğun ziyaretçi akınına uğramamız sebebiyle, sadece şehrin değil tüm bölgenin, MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi´ne büyük ilgi gösterdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

-Siz perakende konusunda iyi tanınan yöneticilerden birisiniz. Kuruluş sürecine ve bugüne baktığınızda Doğu´daki alışveriş alışkanlıkları konusundaki gözlemleriniz nelerdir? İstanbul ile karşılaştırdığınızda neler söylemek istersiniz?

-Büyük şehirlerde alışveriş merkezlerine karşı bir doymuşluk var. Ancak Erzurum´da böyle büyük yatırımlar, şehre hareket kazandırıyor. Normalde alışveriş merkezleri hafta sonları çok daha kalabalık olur. Ancak burada hafta içi günlerde de yoğunluk görüyoruz. Ayrıca alışveriş merkezi yönetimi olarak bizim de sadece hafta sonlarına değil hafta içi günlere de etkinlikler yerleştirerek yaşama renk katmak gibi özel bir gayretimiz var.

Metropollerde ziyaretçiler trafik yoğunluğuna göre AVM´de kalma sürelerini ayarlıyorlar. Akşam trafiğine girmek yerine AVM´de daha uzun vakit geçirmeyi tercih edebiliyorlar örneğin. Hatta geçtiğimiz yıllarda kimi alışveriş merkezleri, trafikte takılma AVM´de takıl sloganları ile çeşitli kampanyalar yapmışlardı. Erzurum´da ise yeni bir AVM olduğumuz için öncelikle büyük bir merak ve alışveriş konusunda iştah gözlemliyoruz. Kaliteli markaları bir arada bulmak, daha çok seçeneğe ulaşabilmek cazip geliyor. İstanbul´daki bir hanımefendi, aradığı tüm markalara kolayca ulaşma şansına sahip. Oysa yakın zamana kadar başka şehirlere ya da yurt dışına alışveriş yapmaya giden yüksek gelir seviyesine sahip kimi tüketiciler için, bir Fransız kozmetik markasını kendi ilçesinde görmek, adeta bir film yıldızı ile aynı yaşam standardına sahip olmak gibi? Ve biz, Türkiye´deki her bireyin bu konforu hak ettiğine inanıyoruz.

Anadolu ve Doğu illerinde ziyaretçilerin her an alışveriş merkezine gitme imkanları veya alışkanlıkları yok. Bu nedenle büyük şehirdekilere göre daha az AVM´de bulunup daha çok harcama yapıyorlar. Bugün İstanbul´da biri, gün içinde 3 kez alışveriş merkezine gidip hiç kıyafet ya da market alışverişi yapmadan çıkabilir. Oysa Doğu´da gördüğümüz davranış modeli, ailece toplanıp tüm ihtiyaçları birlikte satın alacak şekilde uzun soluklu bir ziyaret.

 

 

 

 

 

?İstanbul´da Son Sözü Anneler, Erzurum´da Babalar Söylüyor.

Eğer Yanlarında Çocukları Yoksa!?

-İstanbul´da, Ankara´da ya da İzmir´de çok satan markalarla Doğu´dakiler arasında fark mı?

-Anadolu insanı, Doğu insanı, marka ve kaliteye çok önem veriyor. En çok satan markalar ve ürün grupları, şehirlere göre farklılık gösterebilir. Modeller, renkler hatta ayak numaraları bile değişebiliyor. Bunun arkasında yaşam biçiminden,beğeni ve zevklerden kaynaklanan bir farklılaşma var. Alım gücü nedeniyle oluşan bir fark değil bu çünkü Erzurum zengin bir şehir?Bir de Doğu´da ailelerin daha kalabalık olması belirgin bir özellik. Aile kalabalıklaştıkça ihtiyaçlar çeşitleniyor. Küçük çocuklar, gençler ve yetişkinler birlikte alışverişe çıktığında, geçmişte annede olduğunu düşündüğümüz karar yetkisi, çocuklara ya da babalara geçebiliyor. Aslına bakılırsa, benim şahsi gözlemim, İstanbul´da alışverişte son sözü anneler söylerken, Doğu´da babaların söylediği yönünde. Bu da tabii, çocukların ısrarcılığı ile doğru orantılı olarak gelişiyor. Bir ürünü çok isteyen bir çocuğa karşı koymak, Doğu´da da Batı´da da imkansıza yakın!

-Anadolu ve Doğu illerinde, alışveriş merkezlerinin potansiyeli hakkında ne söylemek istersiniz?

-Alışveriş merkezi yatırımlarının sağlıklı yürümesi için ihtiyaç analizlerinin doğru yapılması gerekiyor. Yatırımlar bakir alanlara kaydırılmalı. Böylece Anadolu şehirlerindeki insanlara da yenilikçi ürünlere ulaşma imkânı sağlanmış olur. Alışveriş merkezleri ve perakende sektörünü birlikte düşündüğümüzde 3 milyon kişilik bir istihdamdan bahsediyoruz. Ekonomimizde önem taşıyan bir alan. Önümüzdeki yıl ülkemizdeki AVM sayısı 450´yi bulur. Bu merkezleri ihtiyaç olan şehirlere yapmak gerekiyor. İstanbul´un olduğu kadar Anadolu´nun, Doğu´nun da taşı toprağı altın. Ağrı ve Muş gibi iller de AVM yatırımları açısından oldukça bakir. Devlet tarafından kimi illerde teşvikler olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, Doğu´daki yatırımların artması hiç sürpriz olmaz.