Erzurum 3. Tarım Şurasına Hazırlanıyor

Erzurum´da III. Tarım ve Orman Şurası öncesi tarım sektörü değerlendirme toplantısı yapıldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Erzurum 3. Tarım Şurasına Hazırlanıyor

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde ´3. Tarım ve Orman Şurası´na hazırlık amacıyla ´Şura Paydaş Toplantısı´ düzenlendi . Şura öncesi yapılan tarım sektörü toplantısı, Vali Yardımcısı Ünal Coşkun başkanlığında ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve sektör paydaşlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Ekim ayında gerçekleştirilecek olan ve tarım sektörüne dar 25 yıllık kısa, orta ve uzun dönem stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlanması amacıyla 3. Tarım ve Orman Şurası düzenlenecek. Erzurum´da tarım sektörünün mevcut durumu, güçlü ve zayıf yönleri ile geleceğe yönelik hedef ve stratejilerin ele alındığı toplantıda, açılış konuşmasının ardından paydaşlardan önceden yazılı olarak alınan değerlendirme sonuçlarının sunumu yapıldı. Sunum sonrasında İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar´ın konuşmasının ardından sektör paydaşlarının görüş ve katkıları ele alındı. Müdür Akar, katılımcılara sundukları katkıdan dolayı teşekkür etti.

 

TARIM ŞURASI NEDİR?

 

17. Mayıs. 2019 tarihli Resmi Gazetede Tarım Şurası Yönetmeliği yayımlandı. Yönetmeliğe göre şûranın hedefleri; ´bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünleri üretiminin geliştirilmesi; gıda üretimi, güvenliği ve güvenirliğini temin; kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ve biyo-çeşitliliğin korunması ile bu kaynakların sürdürülebilir kullanımı; çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi; tarımsal ve hayvansal üretimin planlanması, tarımsal desteklemelerin etkin bir şekilde yönetilmesi; tarımsal piyasaların düzenlenmesi; orman ve mera yönetimi; tabiatın korunması, konularında çalışmalar yapmaya ve stratejiler oluşturmaya yardımcı olacak kararları almaktır´ olarak belirlenmiştir.

 

TARIM ŞURASI NEDEN TOPLANACAK?

 

Yapılan açıklamalara göre, Tarım Şurası Eylül veya Ekim ayında toplanacak. Şuraya davet edilecek olan bütün sivil toplum örgütleri, zaman zaman Bakan Pakdemirli´yi ziyaret etmiş, görüşlerini dosyalar halinde yazılı olarak bildirmişlerdir. Ayrıca akademisyenlerde bakanlığın uyguladığı projelerde görev almışlar ve çalışmışlardır. Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında da binlerce ziraat mühendisi, veteriner hekim ve diğer meslek mensupları çalışmaktadır. 

Bu şura sonucunda örneğin;

Mazot fiyatları ucuzlatılsın,

Yem fiyatları ucuzlatılsın,

Süt fiyatları artırılsın,

Destekler peşin ödensin dendiğinde şura kararları uygulanacak mıdır?

Bize gelen talepler hep bu doğrultudadır.

Çiftçinin talebi öncelikli ise hiç şura sonuçlarını beklemeden bu kararlar alınmalıdır. 

Hayır böyle değilse; Bakanlık  ?Tarımda Mili Birlik Projesi? gibi Bakanlık bürokratlarının bile sonradan basından öğrendiği holdingleşme projesinin şuradan onaylatılması gibi, Bakanlığın niyetlendiği bazı kararlar ´Tarım Kamuoyu böyle istiyor´ diyebilmek için şuraya onaylatılacak mıdır?