Erzurum çiftçisne taşınabilir barınak önerisi

1 milyona yakın küçükbaş hayvan sayısı ile Türkiye´nin hayvan bakımından önde gelen illerinden biri olan Erzurum´da, taşınabilir barınak imkanı ile bu sayının daha da artabileceği açıklandı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Erzurum çiftçisne taşınabilir  barınak önerisi

 

Birçok avantaj sunan taşınabilir barınakla; yaylada iki ay fazla kalan 300 koyuna sahip bir üreticinin, sadece yemden kazancı 35 bin lira civarında.

Sinan AYDIN

Küçükbaş hayvanlara yaylalardan daha uzun süre yararlanabilmeleri için devlet desteği ile taşınabilir (portatif) hayvan barınağı dağıtımı yapılıyor. Özellikle Akdeniz bölgesi çiftçisinin büyük ilgi gösterdiği taşınabilir barınaklara, Erzurum ve bölge çiftçisinin ilgisiz kaldığı öğrenildi. TÜİK verilerine göre 790 bin 467 küçükbaş hayvanın bulunduğu Erzurum´da, kurban bayramlarında küçükbaş hayvan kesimi az tercih edildiği için bu sayı her geçen yıl artıyor. 1 milyona yaklaşan küçükbaş hayvan sayısı ile Türkiye´nin hayvancılıkta önde gelen illerinden biri olan Erzurum´da, taşınabilir barınaklara yeteri kadar ilgi olmadığı açıklandı. Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, küçükbaş hayvan üreticilerine yaylalardan daha uzun süre yararlanabilmeleri için devlet desteğiyle portatif hayvan barınağı ve karavan dağıtılıyor. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgesi çiftçilerinin bu barınaklara ilgisinin daha fazla olduğun ifade edilirken, Güneydoğu´da ve Doğu Anadolu´da da bazı illerde taşınabilir barınakların kullanıldığını, Erzurum´da ise bu yönteme çiftçinin çok fazla ilgi göstermediği ifade edildi. Gıda tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, taşınabilir barınakların birçok alanda büyük kolaylıklar sunduğunu, çiftçiyi birçok masraftan kurtararak kar etmesini sağladığını belirterek Erzurum çiftçisine taşınabilir barınak almaları önerisinde bulundular.

 

TAŞINABİLİR BARINAKLARIN AVANTAJLARI SAYMAKLA BİTMİYOR

 

Yetkililerden alınan bilgi doğrultusunda derlenen habere göre, taşınabilir barınakların avantajları şunlar: Yaklaşık 400 küçükbaş hayvan kapasiteli barınak, mevsim şartlarına göre taşıyabiliyor ve hayvan sayısını artırma fırsatı sunuyor. Üreticiler, güneş panelleri ile kendi enerjisini üreten karavanlar sayesinde yılın sıcak aylarının büyük bölümünü yaylada geçirebiliyor. Yaylada iki ay fazla kalan örneğin 300 koyuna sahip bir üreticinin sadece yemden kazancı 35 bin lira civarında. Hayvanlar dahi iyi ortamda barındıkları için kuzu ölümleri en az seviyeye iniyor. Örneğin köyünüzde

52 bin küçükbaş hayvan var. Bu çadırlardan 100 tane olsa, bu sayı 2 yıl içinde 70-80 bine çıkabilir. Portatif barınak fikrinin ilk olarak Akdeniz bölgesi çiftçisi için ortaya çıkan bir proje olduğunu hatırlatan yetkililer, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteği ile hazırlanan "Yaylamda çok mutluyum; Genç Üreticiler KOP ile geleceğe umutla bakıyor" projesi kapsamında ilk olarak 19 taşınabilir barınak ve karavanın Berendi köyü yaylasına kurulduğunu, daha sonra talebe göre bölgelere yayıldığını ifade ettiler. .