Erzurum Nisan ayını abrelin beşi ve camışkıran soğukları ile geçirecek?

Halk takvimine göre Erzurum Nisan´da da soğuk

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Erzurum Nisan ayını abrelin beşi ve camışkıran soğukları ile geçirecek?

-ÖZEL-

Nisan ayı Erzurum´da, abrelin beşi ve camışkıran soğukları ile geçecek?

 

Sinan AYDIN

 

21 Mart baharın müjdecisi olarak Nevruz kutlansa da, Erzurum´un baharına daha çok var. Halk takvimine göre Ömer Özden tarafından Ay Vakti Düşüce, Kültür ve Edebiyat Dergisi için derlenen bilgilere göre, Nisan ayında Erzurum´u bekleyen soğuk havalar var. Nisan´daki soğuklardan ilki ?korkma Mart´ın kışından, kork Abrelin beşinden´ deyimiyle ortaya çıkan beş nisan soğuğu.

 

SIRADA CAMIŞKIRAN SOĞUKLARI VAR

 

İkincisi de ?camışkıran´ soğukları. Şiddetli fırtınalar olur. Bu yüzden yukarıdaki deyime bir de ?camışı ayırır eşinden´ ilavesi yapılır. Demek ki çok şiddetli soğuklar oluyor ki güçlü bir canlı olan mandanın ölümüne neden olduğu için eşinden ayırabilmektedir. Nisan ayında Kasım günleri tamamlanır ve Erzurum´da bahar, 5-6 Mayıs´taki Hıdırellez´le birlikte başlar.

 

SAYILI GÜNLER RUMİ TAKVİME GÖREDİR

 

Burada sözünü ettiğimiz tarihlerden birçoğu, eski hesap Rumi takvime göredir. Sözgelimi Abrel beşi böyledir. Yoksa miladi takvimle Nisan´ın beşine bakacak olursak hesap tutmaz. Yani yeni hesapla yaklaşık olarak Nisan´ın on sekiz veya on dokuzu abrel beşini ifade eder. İşte tüm bu sayılı günler geçtikten sonra bahar merhaba diyebilen Erzurum´da bahar çok kısa sürer ve yaz mevsimi başlar. Ama son yıllarda yaz mevsiminin de soğuk geçtiği görülmektedir. Bu yüzden dost sohbetlerinde, ?Temmuz´un soğuklarını da atlatalım, hemen sonrasında yaz gelecek´ latifelerine de yer verilir oldu.