Erzurum OBM´ de Bölgesel Hizmet İçi Eğitimi yapıldı

Orman Bölge Müdürlüğü´nde, unutulanların hatırlanması, öğrenilenlerin tekrar edilmesi, mevzuattaki değişimlerin işlenmesi, uygulamalarda karşılaşılan problemlere çözüm önerileri getirilerek deneyimlerin paylaşılması ve bu şekilde verimliliğin artırılması

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Erzurum OBM´ de Bölgesel Hizmet İçi Eğitimi yapıldı

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

?Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, ormancılık çalışmaları hakkında ve Protokol Kuralları konularında Teknik Personele Bölgesel Hizmet İçi Eğitim verildi. 11-13 Şubat 2020 tarihlerinde yapılan eğitime, Bölge Müdür Vekili olarak Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Bayraktaroğlu, Bölge Müdür Yardımcısı Muammer Tizi, Şube Müdürleri, İşletme Müdürleri, İşletme Şefleri ve Mühendisler katıldı.  

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Bölge Müdür Vekili Faruk Bayraktaroğlu, eğitimin amacının unutulanların hatırlanması, öğrenilenlerin tekrar edilmesi, mevzuattaki değişimlerin işlenmesi, uygulamalarda karşılaşılan problemlere çözüm önerileri getirilerek deneyimlerin paylaşılması ve bu şekilde verimliliğin artırılması olduğunu belirterek,  bu hususta yapılması gereken işlemler hakkında talimatlar verdi. İlk ders olarak, Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Hakan Ün iletişim, halkla ilişkiler, tören, ağırlama ve beden dili gibi konuları içeren Protokol Kuralları hakkında katılımcılara eğitim verdi. Daha sonra ise program dâhilinde üç gün süren Şube Müdürlerinin eğitimine geçildi.

 

HİZMET İÇİ EĞİTİM NEDİR?

 

Hizmet içi eğitim kavramının çok değişik tanımları yapılmaktadır. Farklı tanımların olması konunun çok boyutlu olmasından kaynaklanmaktadır. Hizmet içi eğitim faaliyetleri; işe yeni başlayacak olanlara yönelik eğitim, meslek kazandırma eğitimi, meslekli olarak çalışmakta olanlara yönelik eğitim, yöneticilerin eğitimine yönelik faaliyetler olmak üzere dört başlık altında toplanabilir. Peki, hizmet içi eğitim nedir? Hizmet içi eğitim; özel ve tüzel kişilere ait iş yerlerinde, belirli bir maaş veya ücret karşılığında işe alınmış ve çalışmakta olan bireylere görevleri ile ilgili gerekli bilgi, beceri ve tutumları kazanmalarını sağlamak üzere yapılan eğitimdir. Hizmet içi eğitim; istihdam edilmiş iş gücünün mesleğe uyum, meslekte ilerleme ve gelişme ihtiyaçlarını karşılayan her türlü eğitim-öğretim faaliyetidir. Hizmet içi eğitim; üretim ve hizmette etkililiğin, verimin, kalitenin yükseltilmesi, ürünün üretimi ve tüketimi sürecinde meydana gelebilecek hataların ve kazaların azaltılması, maliyetlerin düşürülmesi, satış ve hizmet sunumunda nitel ve nicel yönden gelişmenin sağlanması, kârların yükseltilmesi, vergi gelirlerinin ve tasarruflarının artırılması amacıyla iş gücüne verilen temel meslek ve beceri eğitimi yanında iş görene çalışma hayatı süresince de bilgi, beceri ve davranış ve verim düzeyini yükseltici plânlı eğitim etkinlikleridir. Teknolojinin hızla geliştiği sosyal ve ekonomik alanlarda yeniliklerin ve dolayısıyla bilginin arttığı, kurumlarda personel yönetimi kavramının yerini insan kaynakları yönetimine bırakmaya başladığı, toplam kalite yönetimi uygulamalarının hız kazandığı bu dönemde, personelde aranan yeterliliklerde değişmektedir. Böyle bir ortamda kurumlarda çalışan personele gerekli yeterlilikleri kazandırmak için yapılan hizmet içi eğitimin önemi her geçen gün biraz daha artmaktadır.

Hizmet içi eğitim faaliyetlerini dört başlık altında toplayabiliriz;

1.İşe yeni başlayacak olanlara yönelik eğitim;
Hizmet öncesi eğitim
İşi tanıtma ve uyum eğitimi
İş başında yetiştirme

 

2. Meslek kazandırma eğitimi;

Meslek becerileri kazandırma
Temel meslek eğitimi

3. Meslekli olarak çalışmakta olanlara yönelik eğitim;

Teknolojiye uyum eğitimi
Meslekte ilerleme ve geliştirme eğitimi
İleri meslek eğitimi

 

4. Yöneticilerin eğitimine yönelik faaliyetler;

Yönetim bilim ve teknolojisi eğitimi
Ar-ge, sorun çözme vb. konularda eğitim
Teknolojiyi izleme, değerlendirme ve uyarlama eğitimi
Toplam Kalite Yönetimi
Değişim Yönetimi
Kriz Yönetimi
Örgüt Geliştirme
Amaçlara Göre Yönetim
Sinerji Yönetimi
Zaman Yönetimi
Stres Yönetimi
Çatışma Yönetimi
Proje Yönetimi