Erzurum oldu- bitti okuyor!

Osmanlı´dan Günümüze Okuma Oranları ve Erzurum, araştırması ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Erzurum oldu- bitti okuyor!

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), günümüz, Kemal Karpat ise Osmanlı Dönemi verilerini açıklayarak okuma oranı gerçeğini gün yüzüne çıkardı. Açıklanan okuma yazma bilmeyenlerin oranlarıyla ilgili veriler, ´Erzurum oldu bitti mi okuyor?´ sorusunun sorulmasına neden oluyor. Yapılan araştırma sonucu derlenen habere göre, Erzurum ?oldu bitti´ okuyor.

 

6 YAŞ VE ÜZERİ OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ORANI YÜZDE 6,5

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum´da 6 yaş ve üzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranının yüzde 6,5 olduğunu açıkladı. Bu veriye göre; Erzurum, Iğdır yüzde 8,3, Ağrı yüzde 8,6, Van yüzde 7,5, Ardahan yüzde 7,3, Kars yüzde 7,2 gibi çevre illerin yansı sıra Türkiye genelinde bir çok ilin önünde yer alıyor. Okuma oranlarının gerçek hayata yansımasını ise Erzurumlu bakanlar ve her alanda yetişen değerlerle görmek mümkün. Ayrıca konu ile ilgili Erzurum´la ilgi bilgi paylaşımı ve istatistiki haberlere yer veren Erzurum Potalında yer alan habere göre; Türkiye genelinde erkeklerde okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 1,29´da kalırken, kadınlarda ise bu oran yüzde 6,28 olarak hesaplanıyor.

 

OSMANLI DÖNEMİ OKUMA YAZMA VERİLERİ!

 

Osmanlı´nın 1894 - 1895 okuma yazma oranları kamu oyunda Kemal Karpat kaynak gösterilerek listeleniyor. O dönem Osmanlı coğrafyasında okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 34,3 olarak listeye yer alıyor. 10 yaş ve üzerinin değerlendirildiği, 36 yerin yer aldığı listede der saadette okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 22,05 olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Hicaz´da yüzde 19,64 olduğu dönemde Erzurum´da ise okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 40,30 olarak yansıyor. Bu bağlamda Osmanlı döneminde aldıkları eğitimleriyle gerçek hayatın içerisinde yer alan Erzurumlu isimleri, Erzurum Yüzleri  sayfalarımız ve Erzurumlu Ünlüler  sayfalarımızda bula bilirsiniz.