Erzurum´da saçak kabusu başladı

Erzurum´da kış aylarının gelmesi ile birlikte binalarda saçak düşmesi tehlikesi de başladı. Vatandaşın kabusu olan ve çok sayıda can alan bu tehlikenin ortadan kaldırılması için belediyelere çok kolay bşir görev düşüyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Erzurum´da saçak kabusu başladı

-ÖZEL-

Saçak kabusu geri döndü

Sinan AYDIN

Erzurum´da kış aylarının gelmesi ve kar yağışı ile birlikte birçok bölgede saçak kabusu geri döndü. Çatılarda biriken bu kütleleri, vatandaşlar için tehlike oluşturmaya devam ediyor. Her yıl yaşanan saçak kabusuna yönelik bugüne kadar kesin çözümlerin uygulamaya sokulmaması ise tepki çekiyor. Vatandaşları bina altlarından geçerken sürekli başlarını yukarı kaldırarak kontrol mekanizmasını devreye sokmaktan yorulduklarını ifade ederek önlem alınmasını istiyor. Kış aylarının gelmesi ile birlikte çatıların uçlarına oluşan kar birikintileri, buz sarkıtına dönüşüyor.

SAÇAKLAR ÇOK CAN ALDI

Geçmiş yıllarda çok sayıda can alan saçak kabusu, bu kış ta korku salmaya başladı. Kar yağışı ile birlikte çatılarda biriken kar yığıntıları, insanların hayatını kaybetmesi ya da yaralanmasının yanı sıra araçların üzerine de düşerek maddi hasara yol açıyor. Her yıl yaşanan sorunun bir türlü çözüme kavuşturulmaması, Erzurum´da kış aylarında zaten zor olan yaşamı iyice zorlaştırıyor. Bölge kış aylarının ağır geçtiği bir iklime sahip olduğu için, yaşamı kolaylaştırmak için bir dizi önlem almak mümkün.

ÇÖZÜM YENİ TİP ÇATI MODELLERİNİN YENİ YAPILARDA UYGULANMASI

Çatılarda oluşan saçaklar için se en bilinen ve kolay çözüm, yeni tip çatı modellerinin binalarda uygulamaya sokulması. Bu model, çatıların önünde baca tipi beton yapılıp biriken karın ise eriyerek akmasını sağlayan sistemle , buz kütlesi oluşumunun önüne geçiliyor. Erzurum´un bazı bölgelerinde yeni yapılan Apartman ve iş yerlerinde bu sistem uygulanıyor ve saçak kabusu da yaşanmıyor. Bu sistemin tamamen hayata geçirilmesi için belediyelere çok basit bir görev düşüyor. Belediyeler, kendilerine bağlı mahalle ve sokaklarda yapılacak yeni yapılar için yeni tip çatı modeli uygulamasını zorunlu hale getirmeleri, aksi halde ruhsat vermeyeceklerini bildirmeleri ile bu soru tamamen ortadan kalkmış olacak.