-Erzurum’da bir “Öğretmen”

Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Ortaokulu’nda fen bilgisi öğretmenliği yapan 39 yaşındaki Güler, 16 yıldır mesleğini dezavantajlı bölgelerdeki çocukların yaşamına dokunarak sürdürüyor.

Tarih: 02.10.2023 19:05
-Erzurum’da bir “Öğretmen”

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Köy okullarında ki öğrencileri için yaptığı çalışmalarla iki kez Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından “Yılın En İyi Öğretmeni” seçilen Tuğba Dumlu Güler, Varkey Vakfı ve UNESCO işbirliği ile düzenlenen yarışma da en iyi 50 öğretmen arasında yer aldı.

Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Ortaokulu’nda fen bilgisi öğretmenliği yapan 39 yaşındaki Güler, 16 yıldır mesleğini dezavantajlı bölgelerdeki çocukların yaşamına dokunarak sürdürüyor. Yarışmada elde ettiği başarıda, kız öğrencileri için yürüttüğü kararlı çalışmalar kadar köy okulu öğrencileriyle bilim yarışmalarında elde ettikleri dereceler de rol oynuyor.

Ben onlara kızlarının nasıl başarılı olabileceklerini göstermek istedim

“10 yıldır Erzurum’un değişik köylerinde, kırsal bölgelerinde görev yaptım ve genelde görev yaptığım yerlerde sadece ders anlatmakla kalmayıp, toplumsal olarak da okul dışında öğrencilerim için memleketim için neler yapabilirim diye düşündüm. İlk zamanlarda gördüğüm en büyük problem, kız çocuklarımızın yeterli bir şekilde okula deva edememeleriydi. Öncelikle onlar için güzel çalışmalar yapmak istedim. Ailelerimizle görüştüm, ailelerimizin her zaman şöyle bir talebi vardı; ‘Kızım başarılı olursa, ben onu okuturum’. Ben onlara kızlarının nasıl başarılı olabileceklerini göstermek istedim. Onlara ortam oluşturmaya çalıştım. Bazı sanatsal, kültürel ve bilimsel yarışmalara birlikte katıldık ve kızlarımız gerçekten çok güzel dereceler elde etti.” 

Sevgi evindeki çocuklarla beraber projeler yürüttüklerini ifade eden Tuğba Dumlu Güler, “ailesinden uzak ya da bazı anne veya babasını kaybetmiş çocuklarımızın da özel ilgiye ihtiyacı olacağını düşünerek sevgi evinde ki çocuklarımıza da ziyaretlerde bulunup, onların akademik girişimlerine destek oldum.” Dedi. 

İlk 50 Arsında Erzurum’dan Bir Okul Olması Benim İçin Gurur Verici Bir Durum

Sözlerine, “Beni ilk 50’ye taşıyan çalışmaların temeli buydu.” şeklinde devam eden Tuğba Dumlu Güler, “Çünkü dünya’nın en iyi 50 öğretmeni arasında yer alan öğretmenlere baktığımız zaman birçoğu dezavantajlı bölgelerde, ya mülteci çocuklara, engelli çocuklara, otizmli çocuklara, ya da yoksul bölgelerde çalışmış arkadaşlar olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı ve İlk 50 arasında en azından Türkiye’den bir öğretmen olması ve Erzurum’dan bir okul olmasının çok gurur verici bir durum olduğundan bahsetti. 

“Hedefim Birinci Olmak”

Projelerine merkezde de devam edeceğini söyleyen Tuğba Dumlu Güler, Erzurum’a Türkiye birincilikleri ve şampiyonluklar getirmeye çalışıyoruz dedi. Sonra ki hedeflerinden bahseden Güler:

“Hedefim ilk 50’de olmaktı, bundan sonra eğer olursa dünya birinciliğinde bir para ödülü var. Para ödülünü alırsak, donanımlı ve malzeme eksiği yaşamayacağım bir laboratuarı olan bir okul yaptırmak istiyorum. Olursa ne mutlu bize, olmasa bile ne mutlu bize, ben hedefime ulaştım. En iyi 50 arasında olmak bile benim için büyük bir gururdur.” ifadelerini kullandı.