Esnafın sorunu büyüyor

Bankaların Sicil Affı kanununu tanımayarak yok hükmünde sayması, yetkililerin ise bu konuda sessiz kalmaları, esnafın sorunlarını daha da büyütüyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Esnafın sorunu büyüyor

 

 

Nesrin Çetinkaya

Uzun zamandır sicil affı yasasının bankalar tarafından yok sayılması hususunda dert yanan Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, bu durumun esnafın sorunlarını daha da büyüttüğüne dikkat çekti. ?Takipte ve icralarda borcu olan esnaf için bir diyeceğimiz yok? diyerek açıklamalarını sürdüren Karaca, üç beş gün gecikmeli yapılan ödemedeler nedeniyle skorlama puanlarının düştüğünü kaydetti. Bu nedenle bankalar nezdinde sahtekar durumuna düşülerek esnafın rencide edildiğini belirten Karaca, esnafın çek dahil olmak üzere bankaların hiçbir hizmetinden faydalanamadığını dile getirdi. Ayrıca Karaca, esnafın en büyük beklentisi olan skorlama sistemine ise bir an önce son verilmesini talep etti.

SKORLAMA SİSTEMİNE BİR AN ÖNCE SON VERİLMELİ

Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Karaca, ?Sicil affı yasasını çıkaran hükümet, merkez bankasının veri tabanında tuttuğu ?kara listeye ´ye müdahale etmemesi veya edememesi! Bankaların Sicil Affı kanununu tanımaması ve yok hükmünde sayması, yetkililerin de bu konuda sessiz kalmaları, esnafın sorunlarını daha da büyütmüş görünüyor. 
Takipte ve icralarda borcu olan esnaf için bir diyeceğimiz yok, fakat kamu bankalarına ve özel finans kurumlarına günü geçmiş hiçbir ödemesi olmadığı halde bankaların kendi iç sistemleri ile alakalı olan ve sadece ödemeleri üç beş gün gecikmeli yapıldı diye skorlama puanları düşük seviyelere düşen ve bu nedenle haksız bir şekilde bankalar nezdinde sahtekar durumuna düşülerek rencide edilen esnafımız, çek dahil olmak üzere dahil bankaların hiçbir hizmetinden faydalanamıyor. Esnafımızın en büyük beklentisi kapitalist sistemin ülkemize getirdiği bu lanetli skorlama sistemine bir an önce bir kararname ile son verilmesidir? diye konuştu.