HEM EĞLENİYORLAR, HEM ŞİFA BULUYORLAR

Uz. Dr. Fatma Tuygar Okutucu, ruhsal bozukluk taşıyan hastalara yaşadıkları yerde takip ve tedavilerini yaptıklarını belirterek, ilaç tedavisinin dışında bazı farklı yöntemlerden de yararlandıklarını paylaştı. Bu hususta hastaları topluma kazandırmak adın

Tarih: 01.01.0001 00:00
 HEM EĞLENİYORLAR, HEM ŞİFA BULUYORLAR

Günebakış/Tuğba Civelek

HERŞEY ONLAR İÇİN

Kurum içi ve kurum dışı olmak üzere hastaları topluma kazandırmak adına birçok faaliyete imza attıklarını belirten Okuyucu; ?Halk eğitim, belediye gibi kurumlarla da işbirliği içinde programlar yapıyoruz. Ayrıca ilaç tedavisinin yanı sıra diğer yöntemlerden de yararlanıyoruz. El sanatları,  resim, müzik, spor vs. gibi? Profesyonel bir ekiple çalışıyoruz; psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, iş ve uğraşı terapisti, hemşire, tıbbi sekreter ve yardımcı personeller vs... Amacımız onları tamamen topluma kazandırmak? ifadelerine yer verdi.

Hastaların yaşadıkları yere göre de takip ve tedavi uyguladıklarını vurgulayan Okutucu sözlerine şöyle devam etti; ?Gerektiğinde mobilize ekiple hastanın yaşadığı yerde tedavisini sağlıyoruz. Hastaların tedavi süreçleriyle bizzat ilgileniyoruz. İlaçların doğru zamanda ve hangi dozda kullanıp kullanmadığına, yan etki olup olmadığa varana kadar birçok süreçle ilgileniyoruz?.

?AMACIMIZ ONLARI TOPLUMA KAZANDIRMAK?

Okutucu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi´nin kuruluş amacına ve verdikleri hizmetlere değinerek; ? TRSM,  kronik ruhsal bozukluk yaşayan şizofreni, bipolaraffektif ve şizoaffektif bozukluk tanısı almış hastaların hastane yatışı sonrasında iyilik hallerinin sürdürülmesinde, tedaviye destek sağlamak amacıyla kurulmuş merkezlerdir? dedi.

 Hizmete başladıkları gün itibariyle yaklaşık 594 hastaları olduğunu paylaşan Okutucu; ?Ağustos 2013 tarihinde hizmete başladık. Günde yaklaşık 30 ila 40 arası hastaya hizmet veriyoruz. Üç farklı hizmet modelimiz bulunmaktadır. Bunlar; hastane temelli model, toplum temelli model ve hastane-toplum entegre model. TRSM´leri bireysel işlevi iyileştirmeye yönelik etkin tedaviler sunmakla beraber, hastalar ve ailelerine eğitici danışmanlık hizmeti verilmesi, psiko-sosyal destek hizmetlerinin verilmesini sağlar. Ayrıca hastaların takip ve tedavilerinin yapılması, hastane yatışı sonrasında iyilik hallerinin sürdürülmesi ve hastaların toplum içinde yaşama becerilerinin artırılması amacıyla hizmet verir. Genel olarak amacımız; ağır ruhsal hastalığa sahip bireylerin sadece hastanelerde değil, toplum içinde tedavi görebilmesini, hastalıkları ile ilgili kendilerinin ve toplumun bilgisinin artırılmasını, ayrımcılığa maruz kalmamalarını, hastalıklarının tedavi sürecinde daha fazla söz sahibi olabilmelerini sağlamaktır. Erzurum il sınırına dâhil olan hastalar hizmetlerimizden yararlanabilir? diye konuştu.