Kaçak hayvanlar drone ile tespit ediliyor

Göçerlerin kaçak hayvan otlatmasına drone engel oluyor

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Kaçak hayvanlar drone ile tespit ediliyor

-ÖZEL-

Erzurum´da meralardan kaçak hayvan otlatmanın önüne drone teknolojisi ile geçildi.

 

Sinan AYDIN

 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, göçerlerin meralarda kaçak hayvan otlatmasının önüne, ?tarımda drone teknolojisi´ ile geçiyor.  Erzurum tarımda drone kullanıyor, zamandan tasarruf sağlanarak araçların arazide yıpranmasının da önüne geçiliyor. İş yükü hafifletiliyor, ildeki tarımsal alanlar dijital ortama arşivleniyor. 11 ayda 200´ün üzerinde arazi, 60 saatlik uçuş sonunda dijital ortama aktarıldı. Bunun yanında meraklarda kaçak hayvancılığın önüne de drone teknolojisi ile geçiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı´nın 2023 hedefleri arasında yer alan ?tarımda drone´ teknolojisi, Erzurum İl Tarım ve orman Müdürlüğü tarafından 2 yıldır kullanılıyor. Tarımda büyük kolaylıklar sağlayan drone sayesinde, zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanıp, iş yükü hafifletiliyor. Tarımda drone teknolojisi sayesinde bu yılın başından bu güne kadar 200´ün üzerinde arazi 60 saatlik uçuşla dijital ortama aktarıldı. Bunun yanında, Erzurum´daki meraları kullanan göçerlerin kaçak hayvan sorununun önüne de drone ile geçiliyor.

 

??BÜTÜN ARAZİLERİ KAYIT ALTINA ALMAKTAYIZ´´

 

Konu ile ilgili bilgi veren aynı zamanda Aşkale İlçe Tarım Müdürü Mustafa Evran, ?? Bakanlığımızın 2023 hedefleri arasında yer alan tarımda drone teknolojisini, Erzurum il tarım ve orman müdürlüğü 2 yıldır kullanıyor. Tarımda drone teknolojisi sayesinde zamandan, yakıttan tasarruf sağlayarak iş yükünü hafifletmekteyiz. 2019 yılında Erzurum il tarım ve orman müdürlüğü olarak 200´ün üzerindeki araziyi 60 saatlik uçuşla dijital ortama aktarmış bulunmaktayız. Yapmış olduğumuz haritalar sayesinde sadece yetiştiricilerin beyan etmiş olduğu arazileri değil tarımsal faaliyetlerin sürdüğü bütün arazileri kayıt altına almaktayız. Yine bu haritalar sayesinde hastalıkların tespitini, ürün çeşitliliği ile verim haritasını çıkartıyoruz. Yapmış olduğumuz analizler ve değerlendirmeler sonucunda yıllık tarımsal eğitimlerimizi planlamaktayız. İjmaller yayımlandıktan sonra çiftçilerimizin olası itirazı söz konusu olduğunda, dijital ortamdaki haritalarımız ile sağlıklı geri dönüşler yapmaktayız´´ diye konuştu.

 

 

??MERALARDA KAÇAK HAYVAN OTLATMANIN ÖNÜNE DRONE İLE GEÇİLDİ´´

 

Aşkale ilçe tarım müdürü Mustafa Evran, meralarda kaçak hayvan otlatmanın da önüne drone ile geçildiğine vurgu yaparak şunları söyledi: ?? Erzurum´da ciddi anlamda göçerlerden dolayı mera ihlalleri yaşanmaktadır. Bu sorunlar ile karşılaştığımızda drone ile hızlı bir şekilde koordinatlarını alıp gerçek hayvan sayılarını tespit edebilmekteyiz. Aynı zamanda drone ile gerektiğinde kolluk kuvvetlerimizin arama ve diğer faaliyetlerine yardımcı olmaktayız.´´