Karaca´dan 10 maddelik esnafa nefes aldıracak salgın tedbirleri

Başkan Karaca, esnafı koronadan ekonomik anlamda koruyacak 10 maddelik salgın reçetesini açıklafı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Karaca´dan 10 maddelik esnafa nefes aldıracak salgın tedbirleri

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, Koonavirüs salgını nedeniyle işleri duran esnaflara yönelik 10 maddelik salgından ekonomik olarak korunma yolları sıraladı. Başkan Karaca, sosyal medya hesaplarından da ´ESNAF´ca başlığı ile yayımladığı açıklamada, ´´ Salgın belasını ve belirsizliğini alınan ve uygulanan tedbirler vasıtası ile en az hasarla atlatacağımıza inanmakla beraber; Ülkemizin ekonomik olarak düzlüğe çıkabilmesi için ivedilikle yeni ve radikal kararlar alınmalıdır´´ görüşlerine yer verdi.

İŞTE 10 MADDELİK ESNAFI KORONADAN KORUYACAK ÖNLEMLER

Başkan Karaca, esnafı koronadan ekonomik anlamda koruyacak 10 maddelik yapılması gereken eylem planını şöyla açıkladı:

1- Üretimde ve tarımda milli ekonomiye dayalı devrim niteliğinde yeni yasalar çıkartılıp ivedilikle hayata geçirilmelidir.

 

2- Yüksek paralar ödenerek kiralanan lüks araç ve bina saltanatlarına son verilmeli, gereksiz harcamalardan kaçınılmalı, kurumunu keyfi olarak zarara uğratan bütün yöneticilere zimmet çıkarılmalı, bu gibi olumsuz durumlar gizli kalmamalı, deşifre edilmeli, afişe edilmeli ve kamuoyu ile de paylaşılmalıdır.

 

3- Küçük esnafı, küresel sermayenin hâkimiyetindeki AVM´lere karşı koruyacak bir yasa yok, bu konuda yeni çalışmalar yapılmalı ve yıllardır çıkması beklenen marketler yasası bir an önce hayata geçirilmelidir..

 

4- Mecliste küçük esnafın temsilcisi yok. Küçük Esnaf ve Sanatkârımızın sorunlarına çözüm üretebilecek herhangi bir çalışma ve çaba da yok, bu konuda yerelde komisyonlar kurulmalı ve tabanın nabzına göre yeni yasalar çıkarılmalı, eyleme dönüşmeli ve acilen uygulamaya geçilmelidir.

 

5- Bilimsel çalışmalar yapan kamu kurumlarının sorunlara yönelik yaptıkları çalışmalar sınırlı kalmamalı, esnaf ve sanatkarlarımızın ülkedeki işletmeler arasındaki payı göz ardı edilmemelidir.

 

6- Mecliste millet adına görev yapan vekillerin bu konuda herhangi bir çalışma, çözüm önerileri ve gayretleri de yok. Meclis, küçük esnafı koruyup kollayacak bir çözüm modeli mutlaka oluşturmalı ve hayata geçirmelidir.

 

7- Yaklaşık 2,5 yıldır çıkarılan ve kanunla yürürlüğe giren sicil affı yasası yeni bir cumhurbaşkanlığı kararı ile düzenlenmeli ve su istimallere meydan bırakmayacak şekilde hayata geçirilmelidir.

 

8- Vergi, SGK ve BAĞ-KUR sistemi değişmeli, özellikle küçük esnaf ve sanatkar diye adlandırılan esnaf kesiminin maddi gücü ölçüsünde prim uygulamasına geçilmeli ve kısman de olsa esnafımızın önü açılmalı, ekonomik olarak rahatlamaları sağlanmalıdır.

 

9- Esnaf kefalet ve banka kredilerinde esnaf ve sanatkarımızdan ya ipotek, yada kefil istenmeli, ikisi birden istenmemelidir. Esnafımız, faizinin yarısı hazine tarafından karşılanan esnaf kredilerine rahatlıkla ulaşabilmelidir.

 

10 - Yıllardan beri küçük esnafı görmezden gelen ve sadece seçim zamanı geldiğinde memleketin çarşı-pazarlarında esnafı bir araya toplayarak parlak vaatlerde bulunan siyasetçilere karşı esnafımız bilinçlendirilmeli ve palavra siyasetine de prim verilmemelidir.