Kimsesiz çocuklara balık sevgisi aşılandı

Sevgi evlerinde kalan çocuklara yönelik, ?Benim Akvaryumum Benim Balığım? adlı proje gerçekleştirildi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Kimsesiz çocuklara balık sevgisi aşılandı

-ÖZEL-

 

Sinan AYDIN

 

Erzurum´da sevgi evlerinde kalan çocuklar için anlamlı bir proje çalışması yürütüldü. Atatürk Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Atatürk Üniversitesi Kariyer Merkezi desteği devlet korumasındaki çocuklara, ?Benim Akvaryumum Benim Balığım´ adlı proje gerçekleştirildi. Proje kapsamında çocuklara akvaryum balığı sevgisi aşılandı.

 

AKVARYUM BALIĞI HEDİYE EDİLDİ

 

Atatürk Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özden Fakıoğlu yöneticiliğinde ?Benim Akvaryumum Benim Balığım? adlı proje gerçekleştirildi. Proje kapsamında balık sevgisini dolayısıyla hayvan sevgisini aşılamak için Sevgi Evleri´nde yaşayan çocuklara akvaryum kurulumu yapıldı. Ayrıca çocuklara akvaryum balığı hediye edildi. Akvaryumdaki balıklara büyük ilgi gösteren çocuklar, kendilerine hediye edilen akvaryum balıklarını besleyerek büyütmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler. Proje kapsamında bir dizi etkinlik te düzenlendi.

 

AKVARYUM BALIKÇILIĞI NASIL YAPILIR?

 

Çoğu kişinin hobi olarak yaptığı bu iş, bir para kazanma yöntemi olarak da hatırı sayılır gelir getirmektedir. Peki balık yetiştirmenin püf noktaları neler. Sizin için araştırdık.

 

Hangi balık türlerini seçmeliyim?

 

Eğer ilk defa balık yetiştirecekseniz japon balığı sizin için uygun seçim olabilir. Japon balıkları insanlara çabuk alışabilen ve bakımı kolay olan balıklardandır. Fiyatları da oldukça uygun olduğu için bu işin size uygun olup olmadığını deneyimlediğiniz dönemde Japon balıklarından destek alabilirsiniz. Japon balığı üretme kısmını başarıyla geçtiyseniz daha pahalı ve daha yüksek getirisi olan balıklara yönelebilirsiniz.

 

Gerekli ekipmanlar neler?

 

Öncelikle ihtiyacınız olan şey akvaryum. Bu akvaryumu seçerken dikkat edilmesi gerekenler elbette var. Öncelikle akvaryumun boyutuna dikkat edilmelidir. Akvaryumun kapasitesine uygun bir camdan üretilmiş olup olmadığı da bir diğer önemli husustur. Akvaryumda mutlaka hava pompası kullanılmalıdır. Su pompaları suyun üst bölümünde erimiş olan oksijeni akvaryumun her yerine yayarak, zeminde biriken karbondioksitin üst katmanlara çıkmasını sağlar.

 

Nasıl bir ortam oluşturmalı?

 

Öncelikle bu iş için evinizin bir odasını ayırabilirseniz daha fazla balık türü yetiştirebilirsiniz. Bunun için de en az 5 -6 tank oluşturmalısınız. Bu tanklara boyutlarına ve cinslerine göre balıklarınızı ayırmalı ve takibini yapmalısınız. Tankı koyacağınız zeminin düzgün olmasına dikkat edin zira en ufak bir yer değiştirme işleminde basınç sebebiyle tankınız patlayabilir, maddi ve fiziksel kayıplara neden olabilir.

 

Sağlıklı balık yetiştirmek için neler yapmalıyım?

 

Akvaryumunuzu koyduğunuz yerin cereyanda kalmamasına da dikkat etmelisiniz. Cereyanda kalmaları balıklarınızın hastalanmasına sebep olabilir. Şehir suları klorludur ve bazı balıkları zehirleyebilir. O yüzden akvaryumunuzun içerisinde içme suyu kullanmaya özen gösterin.

 

Balık yetiştirmek kazançlı mıdır?

 

Akvaryum balıkçılığı yaparken ne kadar kazanacağınız yetiştirdiğiniz balık türüne ve sayısına göre değişebilir. Eğer piyasada ucuza satılan balıklardan yetiştirirseniz çok fazla yavrunuz olsa bile çok büyük kazançlar sağlayamazsınız. Bu yüzden pahalı türleri yetiştirmenizde fayda var.