Kitabesi olmayan türbe Cimcime Hatun´un meçhul tarihi?

Erzurum´un faili meçhul tarihi eseri!

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Kitabesi olmayan türbe Cimcime Hatun´un meçhul tarihi?

-ÖZEL-

   

Binlerce turistte merak uyandıran tarihi eser Cimcime Hatun Türbesi´nin kim tarafından ne zaman yaptırıldığı bilinmiyor. Dahası bu yerin Cimcime Hatun Türbesi olup olmadığı bile kesin bilinmiyor.

 

Sinan AYDIN

 

Erzurum´un tarihi değerlerinden birisi olan Cimcime Hatun türbesi, sahibi ve yapılış tarihini gösteren bir kitabesi olmadığı için binlerce turisti merak içerisinde bırakan ender eserlerden biri olarak dikkat çekiyor. Cimcime Sultan Kümbeti (Cimcime Hatun Kümbeti), Erzurum´un Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan kümbet olarak biliniyor. Kümbetin sahip ve tarihini gösterir kitabesi olmadığı için her yıl ziyaret eden binlerce yerli ve yabancı turist, eserin kaç yılında ve kim tarafından yapıldığını bilmiyor. Bu durumda, ziyaret edenlerin akıllarında soru işaretleri ile alandan ayrılmasına neden oluyor. 

/resimler/2019-5/16/0012275583775.jpg

 

RİVAYETE GÖRE CİMCİME HATUN TÜRBESİ

 

Uzmanlara göre, kümbetin kime ait olduğu, kitabe ve belgelere göre anlaşılmıyor. Ancak şehir halkı buranın Cimcime Sultan Türbesi olduğunu rivayet etmiş yıllar önce. Kümbetin tarihe geçmeyen Erzurum Emirlerinden birine ait olduğu zannediliyormuş deniliyor. Bazı kaynaklarda da türbede Firuze adlı bir kadının yattığı belirtilmiştir.  Genel olarak XIII. Yüzyıl sonu XIV. Yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Cimcime Sultan kümbeti dıştan ve içten silindirik planlıdır. İçten kubbe, dıştan konik külah ile örtülüdür. Doğu, batı ve güneye açılan üç pencere ile kümbetin içerisi aydınlatılır. Kümbetin girişi kuzeydedir. Kümbetin gövdesini on iki yuvarlak, oldukça kalın ve basık kemer çevrelemektedir. Gövdenin üstündeki motifli kuşakla kubbe saçağına varılır. İç mekandaki güney penceresi ayni zamanda mihrap görevini de üstlenmiştir. Mihrap dikdörtgen çerçeve içerisine alınarak, üç sıra mukarnasla çevrelenmiştir. Kümbet içeriden kubbe ile kapatılmış olup çok sadedir.

Cimcime Hatun (Sultan) Kümbetinde içte ve dışta kesme taş malzeme kullanılmış, duvar içlerinde moloz dolgu bulunmaktadır.

BİBLİYOGRAFİ

A.Şerif Beygu, Erzurum Tarihi Anıtları, Kitabeleri ? 1939

H.Bekir Topdağı, Erzurum ve Çevresinde Medfun Manevi Mimarlar

H.Yurttaş,H.Özkan,Z.Köşklü,vd.Yolların, Suların ve Sanatın Buluştuğu Şehir Erzurum ? 2008

H.Gündoğdu, A.A.Bayhan,M.Arslan Sanat Tarihi Açısından Erzurum ? 2010

Yazar: Mustafa Yılmaz Çağlayan