Kültür hazinesi Avnik kalesi ziyaretçilerini bekliyor

Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nün kültür hazineleri arasında gösterdiği Avnik kalesi, sarp kayalıklar üzerine kurulu olduğu Köprüköy ilçesinde yerli ve yabancı turistleri bekliyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Kültür hazinesi Avnik kalesi ziyaretçilerini bekliyor

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Erzurum´un Köprüköy ilçesine bağlı Güzelhisar köyünde bulunan Avnik kalesi, doğal güzelliği ile keşfedilmeyi bekliyor. Sarp kayalıklar üzerinde kurulan ve en güvenli kalelerden birisi olarak gösterilen Avnik Kalesi, Pasinler ilçesinin 35 km güneydoğusunda, eski Hınıs karayolu güzergâhında bulunuyor. Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nün tanıtım amaçlı bilgiler vererek kültür hazineleri arasında gösterdiği Avnik kalesi, oldukça sarp, kayalık bir alan üzerinde bulunuyor.

 

KALE İÇİNDE GÖRÜLMEYE DEĞER KALINTILAR VAR

 

Kalenin burç ve sur duvarları harap olmasına rağmen yıllara meydan okuyarak ayakta kalmayı başarabilmiş. İlk kuruluş tarihi bilin­meyen ve İç İçe üç sur duvarıyla çevrili olan kalenin 14. yüzyılın sonunda Timur tarafından ele geçirilmesi hayli güç kalelerden biri olmuştur. Doğuya bakan yönde, sarp kayalık üzerindeki giriş kapısı, günümüzde harap durumdadır. Kale İçinde bazı kalıntılar buradaki koğuş, sarnıç, depo, mahzen, dizdar evi gibi mekânlara işaret etmektedir. Kale, 1922 yılındaki depremden büyük hasar görmüş ve duvarları bütünüyle çatlamıştır.