Pekmezin ana yurdu Tortum

Erdoğan ? her sabah 1 kaşık Erzurum pekmezi yiyorum? dedi, Pekmez üreticilerinin işleri iyice açıldı. İlçeler ?bizim pekmezimiz daha iyi´ yarışına girse de, dut pekmezinin ana yurdunun Tortum olduğu biliniyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Pekmezin ana yurdu Tortum

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan´ın  ?salgınlardan korunmak ve enerji ihtiyacını karşılamak için her sabah bir kaşık Erzurum pekmezi yiyorum? dediği Erzurum pekmezinin ana yurdunun Tortum olduğu belirlendi.  Erzurum´da en fazla pekmez üretimi yapılan ilçelerin başında gelen Tortum´un kapatılan beldeleri olan Şenyurt, Pehlivanlı, Bağbaşı ve Serdarlı olmak üzere yaklaşık 35 mahallesinde de yaz aylarında pekmez, pestil ve köme üretimi yapılıyor.

 

GURBETÇİ TORTUMLULAR DAHİ BAHARDA KÖYLERİNE DÖNÜYOR

 

Kışı Erzurum merkez ve diğer büyük şehirlerde geçiren gurbetçi Tortumlular bile baharın köylerine dönerek, yaz boyunca başta pekmez ve pestil olmak üzere her türlü meyveden üretim yaparak hem sağlıklı besinleri kendi elleri ile yapıyorlar hem de üretimleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Tamamen organik olarak üretimi yapılan pekmez ve pestil özellikle il dışından çok rağbet görüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın açıklaması ile yeniden ülke gündemine gelen Tortum pekmezinin Türkiye´nin her yerinden rahatlıkla temin edilebileceği açıklandı. Pekmez üretimi yapan Tortumlular, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan´ın Pekmezi tekrar gündeme getirmelerinden dolayı çok mutlu olduklarını belirterek teşekkür edip şükranlarını sundular. Tortum dut pekmezi, tamamen doğal yöntemlerle Erzurum´un Tortum İlçesine ait dutlardan üretilmektedir. Şeker ve şeker şurubu içermemektedir. Kaynağı olan dut pekmezinin yapımında tamamen organik olarak yetiştirilen dut kullanılmaktadır. Tortum dut pekmezinin faydaları ise saymakla bitmiyor. Kolesterolü dengeliyor, Sinir sistemini güçlendiriyor, Karaciğeri temizliyor, Göğüs ağrılarını hafifletiyor, Böbrekleri güçlendiriyor, Çocuklarda görülen pamukçuk için iyi geliyor, iyi bir antioksidan kaynağı olduğu ifade ediliyor, enerji veriyor, Bronşit ve astım için faydalı olduğu belirtiliyor.