Şifa Kaynağı Dut Üretiminde Erzurum Türkiye 4´üncüsü!

Dut pekmezi ile gündemde olan Erzurum´un dut üretiminde Türkiye 4´üjncüsü olduğu açıklandı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Şifa Kaynağı Dut Üretiminde Erzurum Türkiye 4´üncüsü!

-ÖZEL-

Sinan AYDIN  

 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, son zamanların popüler pekmezi ´Dut´ üretiminde Erzurum´un 4 bin 907 ton hasat ile Türkiye´de 4´üncü sırada yer aldığını kamuoyuna duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın hem virüsten korunmak hem de enerjisini nasıl sağladığı ile ilgili sorulara verdiği ?Her sabah bir kaşık Erzurum dut pekmezi alıyorum´ açıklaması sonrası, Erzurum dut bekmezi Türkiye gündemine oturmuştu. Bölgede yaygın olarak pekmez üretiminde kullanılan dut, Erzurum´a bağlı Uzundere, Tortum, İspir, Olur, Oltu ve Şenkaya ilçelerinde yoğun olarak yetiştiriliyor. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ´Dut´ üretiminde Erzurum´un 4 bin 907 ton hasat ile Türkiye´de 4´üncü sırada yer aldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, ??İlimiz 4.907 ton dut üretimiyle Ülkemizde 4. sırada yer almaktadır. Yaygın olarak pekmez üretiminde kullanılan dut, İlimize bağlı Uzundere, Tortum, İspir, Olur, Oltu ve Şenkaya ilçelerimizde yoğun olarak yetiştirilmektedir´´ denildi. 

 

DUT PEKMEZİN FAYDALARI NELERDİR?

 

Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir. Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir. Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin açısından baldan daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır.

 

EVDE DUT PEKMEZİ NASIL YAPILIR?

 

Evde dut pekmezi yapmak için iki kilo dut bir süzgeçte iyice yıkandıktan sonra büyük bir tencereye koyunlur. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su eklenir. Yaklaşık 40 dakika kaynatılarak dutların suyunu bırakması sağlanır. Büyük bir tencerenin üzerine önce süzgeç, süzgecin üzerine de temiz bir tülbent koyulur. Kaynatılmış dutlar bu tülbentte süzülür ve kalan dut taneleri de iyice sıkılır.

Elde edilen su koyu bir kıvam alana kadar kaynatılır. Pekmez için ideal kıvam balın kıvamına çok yakındır. Yarım limon sıkılıp suyu kaynayan pekmeze katıldıktan 10 dakika kadar sonra ocak kapatılır.

Ev yapımı pekmez soğuduktan sonra cam kavanozlara konup güneş almayan kuru ve serin bir ortamda saklamaya dikkat edilir.