Tarım ekipleri baska salgınlar olmasın diye sahada

Tarım görelileri, Şap, Şarbon, LSD ve Brucella çalışmaları kapsamında saha çalışmalarını yoğunlaştırdı. Fedakar görevliler çiftçilere seslenerek, ??Siz #Evdekal ´ın biz aşı yapmaya geleceğiz´´ diyen mesaj gönderip güven aşıladılar.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Tarım ekipleri baska salgınlar olmasın diye sahada

 

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hayvanlarda salgın hastalık olmaması için Şap, Şarbon, LSD ve Brucella çalışmaları kapsamında saha çalışmalarını yoğunlaştırdı.  Çiftçilere seslenere k ??Siz #Evdekal ´ın biz aşı yapmaya geleceğiz´´ diyen ekipler, büyükbaş ve küçükbaş hayvanları aşılamaya devam ediyor. Başka salgınlar olmasın diye sahada olduklarını ifade eden ekipler, aşıalama çağrııs yaptılar.

 

MÜDÜR AKAR: HEM SİZ KAZANIN HEM ÜLKEMİZ KAZANSIN.

 

Ekipler, ?? Hayvan sağlığı çalışanları olarak salgınları iyi biliriz. Şap, Şarbon, LSD ve Brucella çalışmaları kapsamında tüm Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve Veteriner Sağlık Teknisyenlerimiz ile tedbirlerimizi alarak büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızı aşılamaya devam ediyoruz. Karayazı İlçemiz personellerine haftasonu fedakarlıkları için teşekkür ederiz. Siz #Evdekal ´ın biz aşı yapmaya geleceğiz´´ dieyvrek çiftçilere koronavirüs salgınına rağmen sahada oldukları mesajını verip güven aşıladılar.

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, çiftçilvre mesaj gödererek, ??

?? Hayvanlarınıza Yanıkara Aşısı ve Parazit Mücadelesi yapmayı unutmayınız. Şap, Şarbon, Çiçek, Brucella ve Kuduz aşılarını biz yapalım, sizde bireysel yapmanız gereken aşıları ve parazit mucadelesini yapın. Hem siz kazanın hem ülkemiz kazansın´´ diye konuştu.

 

YANIKARA HASTALIĞI NEDİR?

 

Yanıkara hastalığı(Blackleg), sığırlara özel, koyun ve keçilere de geçebilen, kas ve bağ dokularda gazlı şişkinlikler meydana getiren akut, ateşli, öldürücü ve toksemi ile karakterize bir bakteriyel hastalıktır. Hastalık Etkeni, Clostridium chauvei ismindeki oksijensiz ortamda yaşayan bir bakteridir. Etken toprakta yıllarca canlılığını ve hastalık yapma özelliğini korur. Yanıkara hastalığı topraktaki sporların karıştığı yem ve sularla, bulaşık meralarla, açık yaralarla ve sindirim yolu ile bulaşır. Diş değiştirme ve şap hastalığında oluşan yaralarla da bulaşma olur. Koyunlarda; kırkım, kuyruk kesme, doğum sırasında oluşan yaralardan etken girer ve hastalığı oluşturur.Hastalık mera mevsiminde daha sık görülür. Hayvanda hastalık çıkışı anidir. Başlangıçta beden ısısında artış gözlenir ancak vücuttaki kas şişliklerinin çıktığı dönemde beden sıcaklığı normal ya da normalin altındadır. Geviş getirme durur, topallama, iştahsızlık, bitkinlik, diş gıcırdatması ve ağız şapırdatması, solunum güçlüğü kalp yetmezliği sinirsel semptomlar gibi belirtiler görülür. Bir iki gün içinde sırt, omuz, boyun ve göğsün yan tarafında deri altı şişlikler görülmeye başlar. Şişlikler giderek büyür ve birbirleriyle birleşir. Başlangıçta sıcak ve ağrılı olan şişlikler gittikçe soğur ve ağrısız hale gelir. Bu dönemde en önemli olan belirti bahsedilen şişliklere bastırıldığında duyulan çıtırtı sesidir. Koyunlarda da sığırlarınkine benzer belirtiler görülür. Topallık, dik yürüyüş, arka bacaklarda felçler dikkati çeker. Hayvan 1-2 gün içinde ölür. Klinik belirtilere göre teşhis edilebilir. En önemli belirti oluşan şişliklere bastırıldığında duyulan çıtırtı sesidir. Kesin teşhis için lezyonlu bölgeden alına kas dokusu %50 gliserinli fizyolojik tuzlu su içerisinde laboratuara gönderilmelidir. Hayvanları bu hastalıktan korumak için yapılacak en iyi uygulama aşılamadır. Hayvanları aşılamadan önce bulaşık meralara kesinlikle göndermemek gerekir. Koyunlarda aşılama kırkım ve doğumdan 2-3 hafta önce yapılmalıdır. Ayakta muayeneden yanıkara teşhisi konan veya şüpheli olan hayvanlar kesilmez kesimi yasaktır. Yanıkarada hayvan vücudunun bütün aksamı insanlar tarafından gıda olarak kullanılmasına izin verilmez, imha edilir.