Tortum belediyesinden benekli alabalıkları yaşatacak hizmet!

Tortum´da fazlası derelere dökülen hayvan gübreleri, başta kırmızı benekli alabalık olmak üzere birçok su hayvanını öldürüyordu. Belediye, hem canlı hayatını korumak hem de suları temiz turmak için çalışma başlattı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Tortum belediyesinden benekli alabalıkları yaşatacak hizmet!

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Erzurum´un Tortum ilçesinde toplam 58 Mahallede yaşayan vatandaşlar, geçiminin neredeyse tamamını tarım hayvancılıkla sağlıyor. Hayvan gübresini vatandaşlar kendi topraklarında kullanıyor fazlasını da maalesef Dereye ve dere kenarlarına döküyor. Bu da tabii ki derelerde yaşayan özellikle, nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalık gibi derede yaşayan canlıları olumsuz etkiliyor. Tortum Belediye Başkanı Muammer Yiğider, bu sorunun giderilmesi adına her mahalleye ortak kullanım alanı oluşturarak bu alana dökülen gübrelerin belediye tarafından kaldırılması yönünde işlem başlattı.

 

BAŞKAN YİĞİDER: AMAÇ CANLI HAYATINI KORUMAK VE SULARIMIZI TEMİZ TUTMAK

 

Tortum Belediye Başkanı Muammer Yiğider, "Bizler çiftçilikle, hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlarımıza, her konuda destek olmamız gerekiyor. Sonuna kadar da inşallah destek olacağız. Bizler mahallelerimizde ki bu kötü görüntüyü ortadan kaldırmak, canlı hayatını korumak ve sularımızı temiz tutmak için böyle bir proje başlattık. Vatandaşlarımız tarafından ortak kullanım alanına dökülen gübre belediye ekiplerimiz tarafından kaldırılmakta ve vatandaşımızdan da herhangi bir ücret talep edilmemektedir" dedi.   Küçücük bir dereye dökülen gübre, nehirlere ve oradan da denizlerin dahi kirlenmesine neden olmaktadır. Denizlere karıştığı anda ölü bölge denilen, içinde oksijen kalmamış hipoksik alanlar oluşturuyor.ve buradaki deniz hayatı tamamen sona eriyor. Bu bölgelerde oluşan patojenler zararlı mikro aglerin büyümesine nörotoksinlerin karışmasına sebep oluyor. Neticede bu nörotoksinler besin zincirine karışarak insanların sofrasına geliyor. Tortum Belediyesi tarafından, hem çevre kirliliği hem canlıya zararı olan bu sorunun giderilmesi yönünde önemli ve büyük bir adım atılmış.