Tortum´da dağ keçileri sürü halinde görüntülendi

Yerleşim yerlerine yakın bölgelere inen dağ keçileri, yeni yeşeren alanlarda otladıktan sonra yeniden zirvelere doğru giderek gözden kayboldular.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Tortum´da dağ keçileri sürü halinde görüntülendi

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Erzurum´un Tortum ilçesinde dağ keçileri sürü halinde geçiş yaparken görüntülendi.  Yaban hayatının zengin olduğu Tortum´da yaşamını sürdüren koruma altındaki dağ keçileri, zaman zaman yüksek noktalardan köy, ilçe ve şehir merkezine yakın noktalarına kadar iniyor. Bu durumu fırsata dönüştüren vatandaşlar ve doğaseverler de, ilgiyle izledikleri dağ keçilerini cep telefonları kamerası ve fotoğraf  makineleri ile sürü halinde görüntüleme fırsatı buldular. Yerleşim yerlerine yakın bölgelere inen dağ keçileri, yeni yeşeren alanlarda otladıktan sonra yeniden zirvelere doğru giderek gözden kayboldular. Doğal hayatı koruma nedeniyle dağ keçilerinin avlanma yasağı bulunuyor. Her mevsim doğal güzellikleriyle göz kamaştıran Erzurum´un şirin ilçelerinden biri olan Tortum, yaban hayatı açısından da son derece zengin olduğunu bir kez daha gösterdi.

 /resimler/2020-2/24/1221525466804.jpg

DAĞLARIN SARP VE TEHLİKELİ YAMAÇLARINDA RAHATÇA GEZERLER

 

Çift toynaklılar takımının (Artodactyla) boynuzlugiller (Bovidae) familyasından beş yabanıl keçi türünün ortak adı. Yaban keçisi olarak da bilinir. Küçük sürüler hâlinde yaşayan, geviş getiren, çok çevik hayvanlardır. Beyaz dağ keçisi ayrı bir tür olup, Kuzey Amerika´da yaşar. Çift parmaklılar takımından, tıknaz gövdeli, boynu ve bacakları uzun, çevik bir hayvandır. Bir sıçrayışta 7 metre öteye atlayabilir. Tırnaklarının oturduğu kısım esnektir. Boyu 120 cm, yüksekliği 75 santimetredir. Boynuzları parlak, uzun ve geriye doğru çengel uçlu olup, göz çukurlarının üzerindedir. Kuyruğu kısadır. Genellikle deve tüyü renginde olup, yılda bir kere yavrular. Her defasında (nisan ve mayısta)genellikle oğlak denen iki yavru verirler. Anadolu´da dağlık yerlerde yaygın olan, eti ve derisi için avlanan dağ keçisi, Balkanlar, Alpler, Pireneler ve Kafkasya´da da yaşar. Soğuk bölgeye uygun olarak kulak ve burnunun içi kıllıdır. Dağ keçileri ürkek birer hayvan olup, yalçın kayalık yerlerde, genellikle yaşlı bir tekenin önderliğinde küçük sürüler halinde dolaşırlar. Yüksek dağların sarp ve tehlikeli yamaçlarında rahatça gezer. Yazın buzlu tepelere çıkar. Avlanması gayet zor ve tehlikelidir.