Turist treni yolcuları 4 saat Erzurum´u gezecek?

Niyet halis oldu mu Erzurum 3-4 saatte de gezilir!

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Turist treni yolcuları 4 saat Erzurum´u gezecek?

-ÖZEL- 

Turistik Doğu Ekspresi ile Ankara´dan Kars´a kadar gezi yapacak olan turistler, Erzurum´da 4 saat kalıp tarihi ve turistik yerleri gezecekler.

 

Sinan AYDIN

 

Turistik Doğu Ekspresi yolcularının 4 saat vakit geçirecekleri Erzurum´da, tur şirketi olan Raytur seyahat acentesi ile görüşmeler yapılıp gezi güzergahına birden fazla bölge eklendi. Bu kapsamda, turistler cağ kebap yiyip Oltu taşı alma imkanı da bulacaklar. Bakanlık ve TCDD´nin Doğu Ekspresi´ne alternatif olarak uygulamaya soktuğu Turistik Doğu Ekspresi, dün itibari ile yani 29 Mayıs´a ilk seferine başladı. Ankara´dan yola çıkacak olan tren, Sivas, Erzincan ve Erzurum güzergahını takip edip Kars´ta ?son durak´ diyecek.

 

TREN YOLCULUĞUNA TURİSTİK MOLA

 

Turistik Doğu Ekspresi, 29 Mayıs tarihinde saat 19.55´de Ankara Garından gerçekleştirilen törenle ilk seferi için hareket etti. Mevcut Doğu Ekspresine artan yolcu talebinin karşılanarak iç turizmin canlandırılmasına yönelik olarak Ulaştırma ve Alt yapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının ortak çalışması sonucu Ankara- Kars-Ankara arasında turizm amaçlı Turistik Doğu Ekspresi seferi konulması kararı alınmıştı. Tren, yolcuların tarihi ve turistik yerleri ziyaret edebilmeleri için Ankara´dan Kars yönüne gidişte Erzincan İliç ve Erzurum, Kars´tan Ankara yönüne gelişte ise Sivas´ın Divriği ve Bostancı istasyonlarında bir süre birkaç saat bekletilecek.

/resimler/2019-5/30/2253535358785.jpg

 

MEHTER TAKIMI KARŞILAYACAK

 

Turistik Doğu Ekspresi 30 Mayıs tarihinde Erzurum tren istasyonuna gelecek. Erzurum´da 20.00 ile 24.00 saatleri arasında yaklaşık 4 saat kalacak olan turist misafirlere, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bir dizi gezi programı uygulanacak. Profesyonel rehberler eşliğinde şehir gezisi yaptırılacak olan turistlerin cağ kebabı yiyip Oltu taşı teşbih ve diğer hediyelik eşyalardan almaları da sağlanacak. Mehter takımı ve bar gösterileri ile karşılanacak olan turizm treni yolcularına, ilk olarak Kongre Binası gezdirilip, Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mustafa Kemal´in Erzurum´a gelişi ve Kongre çalışmalarını anlatan tiyatro gösterisi izlettirilerek daha sonra Çifte Minare, Ulu Camii, Üç Kümbetler ve Taşhan gezdirilecek. Düzenlenen gezinin ardından saat 24.00 ?de Turistik Doğu Ekspres yolcuları tekrar Erzurum İstasyonuna getirilerek Erzurum´dan Kars´a hareket edileceği belirtildi. 

 

CEMAL ALMAZ İKNA ETTİ, GÜZERGAH DEĞİŞTİ?

 

Güzergahın değişmesinde, Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz´ın etkisi büyük oldu. Esnaftan da hem teşekkür hem de dua alan Cemal Almaz, trenin Erzurum´da birkaç saat bekleyip sadece birkaç yere kısa gezi düzenleneceğini öğrenince harekete geçti. Aynı zamanda TCDD vakfının kuruluşu olan Tur şirketi Raytur Seyahat Acentesi yetkilileri ile görüşen Cemal Almaz, Erzurum´a gelecek olan turistlerin Erzurum´u yeteri kadar göremeden ayrılacağını, bununda Erzurum´un tanıtımında eksikliğe neden olacağını anlattı. Müdür Almaz, tur şirketi yetkililerini ikna edip, güzergaha eklemeler yaptırıp etkinlikler de koydu. Tur şirketi güzergah değişikliği öncesi, Erzurum ziyaretinde ilk olarak çifte minareli medrese, ulu cami ve üç kümbetler gezip Yakutiye medresesi ve taşhan ziyaret ettikten sonra Kars´a hareket ettirecekti.

 

ESNAF´TAN CEMAL ALMAZ´A TEŞEKKÜR

 

 

 

Yani 20.17´de Erzurum gezisine başlayacak olan turistler, 23.17´de ise geziyi sonlandırıp Kars´a geçeceklerdi. 3 saatlik gezi planı Cemal Almaz´ın girişimleri ile yaklaşık 4 saate çıkarıldı.  Ancak ziyarete tarihi kongre binası ziyareti, tiyatro etkinliği ve isteyene cağ kebap ikramı ile Oltu taşı hediyelik eşya alma imkanı sunacak gezi eklemeleri de yapıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, ?? Tur şirketi ile görüşmeler yaptık ve güzergaha eklemeler yaptırdık. Turistler 4 saate yakın Erzurum´da kalacak ve çok pratik bir gezi turu ile Erzurum´u gezip görmüş olacaklar. Bu sayede isteyen Erzurum´a uğramışken cağ kebabı da yiyip Oltu taşı hediyelik eşya da almış olacak´´ diye konuştu. Erzurum esnafı ise Cemal Almaz´a teşekkür ederek, ?? Doğu Ekspresi ile hep Kars´ın yüzü güldü. Erzurum esnafı hiç kazanamadı. Bu turistik tren kararı alındığında güzergah nedeniyle endişeliydik. Turistlerin Erzurum esnafına bir faydası olmayacaktı. Ancak Cemal Müdür´ün girişimleri ile geziye Kongre caddesi ve taşhan da eklenince esnaflar olarak bizler de heyecanlandık. Erzurum´a bir çivi çakan herkesten Allah razı olsun. Niyetler halis oldu mu Erzurum 3 saatte de gezilir 4 saatte de gezilir´´ diyen konuştular.