VİCDANINA VİRÜS BULAŞMIŞ ESNAFLAR VAR!

Virüs salgını nedeniyle kolonya, sıvı sabun ve makarna fiyatları bir anda arttı. Erzurum´da da sayıları çok olmamakla birlikte bu tür esnaflar var. Büyük yerel marketlerin çoğunluğu ise şimdilik fiyat artırmamış görülüyor. Yetkililer, virüs fırsatçısı es

Tarih: 01.01.0001 00:00
 VİCDANINA VİRÜS BULAŞMIŞ ESNAFLAR VAR!

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

Dünyayı etkisi altına alan Korona Virüsünün Türkiye´de de görülmesi sonrası halk arasında korku ve panik oluştu, fırsatçılar ise bu durumu fırsata çevirmenin derdine düştü. Özellikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde başta kolonya ve sıvı sabun olmak üzere bazı stok malı malzemelerin fiyatları uçtu. Bakanlıklar fırsatçıları şikayet için ihbar hattı oluşturdu.

YEREL MARKETLERİN BİRÇOĞUNDA FİYATLAR AYNI

Virüs fırsatçıları, Erzurum´da da mevcut. Gazeteniz Günebakış piyasa araştırması yaptı, yerli büyük marketlerin fiyatlarında şimdilik oynama yapmadıklarını gözlemledi. Bazı küçük marketlerde makarnanın paket fiyatını 7 liraya kadar çıktığı, kolonya ve sıvı sabun fiyatlarının ise yüzde 300 civarında artmış olduğu belirlendi. Erzurum´un büyük yerli marketlerinde ise, başta makarna olmak üzere sıvı sabun ve kolonya fiyatlarının önceki hafta fiyatları ile aynı olduğu gözlendi. Örneğin Erzurum´un yerli sermayelerinin başında gelen Güvendik Market ve Düzgün Marketlerde, fiyatlar önceki haftalar ile aynı durumda. Yerli olmayan A-101, BİM ve Şok marketlerde de fiyatlar hemen hemen aynı. Sadece küçük ölçekli marketler ile bazı deterjan firmalarında fiyatlar uçmuş durumda.

FIRSATÇILARA PRİM VERMEYİN

Tüm Türkiye´de olduğu gibi Erzurum´da da virüs fırsatçılığı yapan esnaflara karşı yapılacak tek önlem, bu tür kişileri şikayet etmek. Yetkililer, bakanlıkların bu tür konularda ihbar hatları olduğunu hatırlatıp, virüs salgını nedeniyle ihtiyaç duyulan malzemeleri normalinden çok pahalı fiyata satan esnafların insan vicdanında virüsten daha tehlikeli olduklarını ifade edip, bu tür kişilerin en ağır cezayı alması için ihbar edilmesini, bu tür kişilere prim vermemek için bunlardan alışveriş yapılmamasını istediler. Erzurum´da özelikle sıvı sabun ve kolonya fiyatlarında bazı küçük marketlerde yüksek fiyat artışı var. Onun dışında büyük çoğunluk, vicdanı ile cüzdanı arasında tercih yapıp vicdanını seçmiş durumda. Bu durum Dadaşlar adına sevindirici olsa da, fırsatçı esnafların olduğu gerçeği ise tepki topluyor.