?Yeni teşviklerle aktif esnaf korumaya alınmalı´

Esnafın durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Karaca, ??Verilen bütün desteklere rağmen yeni iş yeri açanların ticari ömürleri çok kısa sürmektedir ´´ dedi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 ?Yeni teşviklerle aktif esnaf korumaya alınmalı´

-ÖZEL-

Sinan AYDIN 

 

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, ?? Son yıllarda çıkan bütün teşvik paketleri sadece yeni yatırımlara destek vermekte, mevcut esnafa ise yeni yükler getirmektedir´´ dedi. Devletin asıl politikasının aktif olarak ticaret yapan esnafı ayakta tutmak olması gerektiğini ifade eden Başkan Karaca, ?? Çünkü aktif esnaf dün olduğu gibi, bugün de vergisini aksaksız ödemekte, istihdam yaratmakta ve aynı zamanda milli ekonomiye katkı sağlamaktadır.

Her şeyden önemlisi de devletten alan el değil, veren el konumundadır. Diğer taraftan gerek KOSGEB´in verdiği hibe destekler, gerek vergi dairelerinin, gerekse sosyal güvenlik kurumu ve Bağ-Kur´un vergi ve prim muafiyeti ile yeni girişimcilere büyük destek sağlanmaktadır. Ancak verilen bütün bu desteklere rağmen yeni iş yeri açanların ticari ömürleri çok kısa sürmektedir. ´´ ifadelerini kulandı.

 

??İŞYERLERİNİ KAPATMAK ZORUNDA KALIYORLAR´´

 

Başkan Karaca, açıklamalarına şöyle devam etti: ´´ Esnaflık alt yapısı olmayan, ticareti bilmeyen, öz sermayesi olmayan gençlerimizin büyük bölümü, devlet tarafından kendilerine sağlanan maddi imkanların sona ermesi ile birlikte ticari hayatları bitiyor, iş yerlerini de kapatmak durumunda kalıyorlar. Devletin sağladığı bütün maddi ve manevi imkanlar da heba olup gidiyor. Oysa çıkacak yeni teşviklerin mevcut işletmelere de katkı sağlaması daha doğru ve yerinde olacaktır.

Aktif işletmelerin sağlıklı bir şekilde ekonomiye ve istihdama katkı sağlayabilmesi için bölgesel bazda mutlaka yeni teşvikler çıkartılmalı, sosyal güvenlik primleri, vergi ve zorunlu giderlerde de hatırı sayılır derecede indirime gidilmelidir. 2020 takvim yılı itibari ile asgari ücrete gelecek farkın sosyal güvenlik primlerini de etkileyeceği ve aynı oranlarda primlerin de yükseleceği, mevcut esnafın ise üzerindeki yüklerin daha da aratacağı bir gerçektir. İşsizliğin ve ekonomik sıkıntıların yarattığı mali sıkıntıların yanı sıra, Elektrik, Doğal Gaz, Vergi, Akaryakıt ve diğer zorunlu giderlerimize yapılan fahiş zamlardan dolayı artan maliyetler bu haliyle devam ettiği sürece göçler de, iş yeri kapatmaları da, iflaslar da kaçınılmaz olacaktır.´´