Yeni yıla ağaç keserek değil fidan dikerek girin kampanyası?

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğünce ?Yeni Yıla Ağaç Keserek Değil Fidan Dikerek Girelim´ kampanyası başlattı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Yeni yıla ağaç keserek değil fidan dikerek girin kampanyası?

-ÖZEL-

Ağaç Kesme Fidan Dik

Erzurum Orman Müdürlüğü´nden Farkındalık Oluşturan Hareket!

?

Sinan AYDIN

 

Orman Genel Müdürlüğü tarafından her yılbaşında uygulamaya konulan ?Ağaç Kesme Fidan Dik? kampanyası kapsamında Erzurum Orman Bölge Müdürlüğünce İlin çeşitli alışveriş merkezlerinde ücretsiz fidan dağıtımı gerçekleştirildi. Sarıçam fidanının yanı sıra çeşitli hediyelerin de dağıtıldığı organizasyon Erzurum halkının yoğun ilgisi ve memnuniyeti ile karşılandı. Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü yeni yıla girilen bugün şehrin alışveriş ve yaşam merkezlerinde ücretsiz fidan dağıttı.

?Orman Genel Müdürlüğü tarafından her yılbaşında uygulamaya konulan, ´Ağaç Kesme Fidan Dik´ kampanyası kapsamında, Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, şehrin çeşitli alışveriş ve yaşam merkezlerinde vatandaşlara ücretsiz fidan dağıtımı gerçekleştirdi. Sarıçam fidanının yanı sıra çeşitli hediyelerin de dağıtıldığı organizasyon Erzurum halkının yoğun ilgisi ve memnuniyeti ile karşılandı.

 

NOEL AĞACI KESMENİN MANASI NEDİR?

 

Noel ağacı, Pagan(tek tanrı inancı öncesi) dönemi geleneklerinden gelen bir ritüel. Yaprak dökmeyen ağaçları ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak kullanmak, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak bir geleneği idi. Avrupalı putperestler arasında yaygın olan ağaca tapınma, Hıristiyanlığı benimsemelerinden sonra, İskandinavyalıların şeytanı korkutup kaçırmak ve Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak üzere ev ve ambarlarını yılbaşında ağaçlarla donatma geleneği biçiminde sürdü. Almanya´da da kış ortasına rastlayan tatillerde evin girişine ya da içine bir Yule (yeni yıl) ağacı konuyordu. Günümüzdeki Noel ağacının Almanya´nın batısından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ortaçağda Adem ve Havva´yı canlandıran bir oyunun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bulunduğu bir çam ağacıydı. Adem ve Havva yortusunda (24 Aralık) Almanlar evlerine böyle bir cennet ağacı dikerler, üzerine Momünyon´daki kutsanmış ekmeği simgeleyen ince, hamursuz ekmek parçaları asarlardı; bunların yerini daha sonra değişik biçimlerdeki çörekler aldı. Ayrıca bazı yerlerde İsa´yı simgeleyen mumlar eklendi. Noel mevsiminde ağaçla aynı odada Noel piramidi de bulunurdu.

 

 

TÜRKİYE´DE DE AĞAÇ KESEREK YENİ YILA GİRENLER VAR

 

16. yüzyılda Noel piramidi ve cennet ağacı birleşerek Noel ağacını oluşturdu. İngiltere´ye 19. yüzyıl başlarında ulaşan Noel ağacı, Kraliçe Victoria´nın eşi Alman Prens Albert´in desteği ile bu yüzyılın ortalarında yaygınlaştı. O dönemde Noel ağaçları, dallarına kurdele ve kağıt zincirlerle asılmış mum, şekerleme ve keklerle süsleniyordu. Göçmen Almanların Kuzey Amerika´ya 17. yüzyılda götürdükleri Noel ağacı, 19. yüzyılda moda oldu. Gelenek Avusturya, İsviçre, Polonya ve Hollanda´da da yaygındı. Japonya ve Çin´e 19. ve 20. yüzyılda Amerikalı misyonerlerin tanıttığı Noel ağaçları ince işlenmiş kağıt süslerle donatılmaya başlandı. Türkiye´de de yılbaşı kutlayan bazı kişiler, ağaç keserek evlerinde ışıklandırıp kutlama yaparak yeni yıla girdiği için, yetkililerde ?Yeni Yıla Ağaç Keserek Değil Fidan Dikerek Girelim´ kampanyası başlatmak zorunda kalıyor.