12 Ocak 1001 Hatim Programı

500 yıl önce Erzurum’u doğal afetlerden korumak için Pir Ali Baba tarafından başlatılan “Binbir Hatim” geleneği geçtiğimiz yıl 15 Ocak 2023’te başlatılıp 12 Ocak tarihinde son bulurken toplanan hatimlerin dua programı belli oldu.

Tarih: 12.01.2024 04:10
12 Ocak 1001 Hatim Programı

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan 12 Ocak gecesinde üç ayların başlangıcı olan Recep ayının gelmesi ve aynı zamanda her yıl aralık ayının ortalarında başlayıp ve bir ay boyunca Kur'an okumasını bilen herkesin hatim indirerek devam ettirdiği 1001 hatim geleneğinin de sona ermesi nedeniyle program düzenlenerek okunan hatimlerin duaları edilecek. 

Bundan 500 yıl önce Erzurum’u doğal afetlerden korumak için Pir Ali Baba tarafından başlatılan “Binbir Hatim” geleneği geçtiğimiz yıl 15 Ocak 2023’te başlatıldı ve 12 Ocak tarihinde son bulurken toplanan hatimlerin duaları Ulu Camide gerçekleşerek, saat 09.00’da başlayıp 13.00’da bitecek. 

Erzurum’da 15 Aralık tarihinde tüm camilerde sabah namazıyla başlayan 1001 Hatim süreci, 12 Ocak 2024 Cuma Günü, Tarihi Ulu Camii’nde okunacak hatim duası ile sona erecekken, gerçekleşecek olan programa ilginin yoğun olacağı aktaran Erzurum Yakutiye İlçe Müftüsü Selim Şahin, program başlayana kadar okunan tüm hatimlerin duaya dahil edileceğini belirterek açıklamalarda bulundu. 

Üç ayların başlangıcı, Regaip Kandili ve Binbir Hatim geleneğinin bir arada olması nedeniyle üç önemli konu için özel programların iştirak edileceğini dile getiren Şahin, “12 Ocak Cuma gününden itibaren dinimizde önemli bir yere sahip olan üç aylara gireceğiz ve insanımızda bu zamana, bu konuya ehemmiyet vererek aslında recep ve şaban ayını bir nevi ramazan ayına hazırlık, ramazan ayını ise hasat ayı olarak nitelendirebiliyorlar” diye konuştu. 

Recep, Şaban ve Ramazan ayından oluşan üç ayları, insanların beklediği, umduğu ve manevi anlamda kendilerini yenilediği önemli bir zaman dilimi olarak ifade eden Selim Şahin, “3 aylar, kandiller ve okunan hatimler ile rağbetimizin ve niyetimizin Allah’a olduğunun bilincinde olarak geçmişimizi gözden geçirip iyi bir kul olduğunu gösterme ve söz verme noktasında 2024 yılı yeni bir milat olacak” söylemlerinde bulundu. 

Son olarak Peygamber Efendimizin 3 Ayların henüz başındayken “Allah'ım Recep ve şabanı bize mübarek kıl ve bizleri Ramazan ayına ulaştır” şeklinde olan duasını dile getirerek konuşmasına son verdi.