178 firmaya imalat denetimi

1 Temmuz 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 7033 sayılı kanun kapsamında Erzurum´da 178 firmanın imalat yapıp yapmadığı kontrol edilerek, sanayi sicil sistemine kayıt edilmeleri sağlanacak.

Tarih: 01.01.0001 00:00
178 firmaya imalat denetimi

Nesrin Çetinkaya

1 Temmuz 2017 tarihinde Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının resmi gazetede yayınlandığını hatırlatan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı İbrahim Buğdaycı, bu kapsamda Erzurum´da 178 firmanın yerinde tespit edilerek, kontrol edileceğine dikkat çekti. İmalat yapan firmaların sanayi sicil belgelerini almalarını sağlayacaklarını dile getiren Buğdaycı, imalat yapılmıyorsa uygun değildir tutanağı tutulacağını belirtti. Kanun 1 Temmuz´da yayınlandığı için affın olduğunu söyleyen Buğdaycı, şuan hiçbir cezanın kesilmeyeceğini, 1 Temmuz 2018´den sonra cezai yaptırımların başlayacağını kayda geçti.

SANAYİ İŞLETMELERİ SANAYİ SİCİLİNE ÖN KAYIT YAPTIRMAK ZORUNDA

Sanayi işletmelerinin üretim yapmaya başlamadan önce sanayi siciline ön kayıt yaptırmak zorunda olduğunu dile getiren Buğdaycı, ?Bildiğiniz üzere 1 Temmuz 2017 tarihinde Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı resmi gazetede yayınlanmıştı. Bu kapsamda bazı değişikliklerde bu tasarıya ilave edildi. 6´ıncu madde af maddesi olarak belirlendi ve bu çok köklü bir değişiklik oldu. 3,4 ve 6´ıncı maddelerde firmaların kontrolleri ile ilgili detaylar yer alıyor.  3´üncü maddeye baktığımız zaman, Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makine, cihaz, tezgah, alet, veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile ya da sadece el emeği ile kısmen ya da tamamen değiştirmek, ya da bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler sanayi işletmesi, burada yapılan işler sanayi ileri ve buraları işletenler sanayici sayılır, diyor. Burada sanayi işleri ve sanayicinin tanımına yer verildi.  Sanayi işletmeleri üretim faaliyetine başlamadan önce sanayi siciline ön kayıt yaptırmak zorunda. Sanayi işletmelerine işi yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlemesi için sanayi siciline kaydolduğuna dair yazı,  işyeri açma ve çalışma ruhsatı veren idareler tarafından aranır? dedi.

ERZURUM´DA 178 FİRMANIN YERİNDE TESPİTİ YAPILACAK

Yayınlanan af maddesi ile ilde 178 firmanın yerinde tespit edileceğini kaydeden Buğdaycı, ?Faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın sanayi işletmelerinden sanayi siciline kaydolmayanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde sanayi siciline kaydolup sanayi sicil belgesi alanlar hariç kaydolmayanlar hakkından kanunun 9´uncu maddesi gereği sanayi siciline tescil ettirmeyenler için öngörülen idari para cezası uygulanacak. Bu kanuna göre işletmesinde meydana gelen değişiklikleri, verilmesi gereken beyannameleri ve senelik işletme cetvellerini bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, süresi içinde vermeyenlere idari para cezası uygulanmaz. Tüm Türkiye için liste geldi, bu kapsamda Erzurum için 178 tane firmanın yerinde tespiti yapılacak. Eğer imalat yapıyorlarsa sanayi sicil belgelerini almalarını sağlayacağız. Yapılmıyor ise uygun değildir tutanağı tutulacak. Şimdi kanun 1 Temmuz´da yayınlandığı için af var, bu yüzden herhangi bir ceza uygulayamayacağız. Ama 1 Temmuz´dan sonra cezalarda uygulanmaya başlanacak? diye konuştu.