1 MAYIS ALIN TERİ EMEK DEMEKTİR.…

Savdes-Sen (Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası) Bölge Erzurum İl Başkanı Arif KIZILER gazetemize yaptığı özel açıklamada; Neden 1 Mayıs, Bu günlere nasıl geldik, Bayram nedir konularını ele alarak 1 Mayıs İşçi Bayramını

Tarih: 01.05.2023 18:08 Güncelleme: 01.05.2023 18:31
1 MAYIS ALIN TERİ EMEK DEMEKTİR.…

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Kızıler açıklamasına devamla; bizim çocukluğumuzda bayram deyince akla ilk gelen şey huzur, birlik. Beraberlik, mutluluk, karşılıklı sevgi, saygı demekti. Özlemle insanların bir birine sarıldığı gün demekti. 

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Louisville' de (Kentucky) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. 4 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi. Zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi.

İşçilerin günlük çalışma süresinin düşürülmesi için verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında bir asırdan fazladır emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor. Osmanlı'da 1 Mayıs ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul'daki ilk kutlama ise 1912 yılında yapıldı

Kızıler; açıklamasında; 1 Mayıs Emeğin, emektarın, alın terinin, dayanışma ve yardımlaşmanın günüdür. Bu sebeple En kutsal kazanç alın teri ile kazanılan helal kazançtır. 1 Mayıs’ta bu helal kazanç üzerine kurulmuş en önemli gündür. Bu günü kutluyorum dedi.