1. Vakıf İş Hanı Esnafı Kazan Kaldırdı!

Erzurum Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan 1. Vakıf İş Hanı’nın yıkılacağı haberini alan iş hanı esnafı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne isyan etti.

Tarih: 12.10.2023 19:27
1. Vakıf İş Hanı Esnafı Kazan Kaldırdı!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, içinde yaklaşık 60 işletmenin bulunduğu 1. Vakıf İş Hanı’nı içinde ekmek parası için çalışan esnafa rağmen yıkma ve yeniden yapma kararı aldı ve bunu esnafın tabiri üzerine onları mağdur edecek şekilde yapacak.

İş Hanında ki esnaflardan bazılarının söylemleri haberin devamında…

Cihat Kavalcı, Muhlis Gülçiçek, Servet Güven, Arif Özmen, Mustafa Yağan, Hanifi Karaduman, Cengiz Nalbantoğlu, Yunus Biçici, Hakan Gümüş, Hakan Özkırbaç, Sırrı Keskin, Volkan Kervancıoğlu, Murat Engin, Mesut Kazanasmaz, Necmi Ataoğlu… 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 1. Vakıf İş Hanı Esnafını Mağdur Ediyor

Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 1. Vakıf İş Hanı için yıkım kararı çıkartması esnafın kara kara düşünmesine sebep oluyor. “Burada ekmeğimizle oynanıyor” ifadelerini kullanan esnaf, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 1. Vakıf İş Hanı’nı, yeni bir müdüriyet için yıktıklarını iddia ediyor. Bunu yaparken de yıkılan iş yerleri için iş hanında ki esnafa herhangi bir işletme verilmeyeceğini söylediler. 

“Kendinize Yer Bulun”

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, iş hanı esnafına “kendinize şimdiden yer bulun” demesi dikkatleri topladı. Esnaf bunun üzerine, “bize yer ver vereceklerini, önceliklerinin biz olduğunu söylüyorlar ama Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yönetmeliğinde böyle bir şey olmadığını söylüyorlar.” İfadelerini kullandı. 

“Vakıflar genel müdürünün söylediği şey şuydu; ödenek gelmezse sizi alamam” 

Her sene iş hanında imzalanan sözleşmenin bu sene imzalanmadığını söyleyen iş hanı esnafı, “uzun lafın kısası bize yer verip vermeyecekleri belli değil” dediler. 

-Kimse Bizim Sanatımızı Yok Sayamaz!

-İş Hanıyla Beraber Yuvamızı da Yıkacaklar!

İş hanının yıkılıp tekrar yapıldıktan sonra da kiraların artacağını söyleyen esnaf “biz bu duruma da razıyız, yeter ki bizi mağdur etmesinler ve bize ekmeğimizi kazanabileceğimiz, evimizi geçindirebileceğimiz iş yerlerimizi versinler yeter” dediler. 

Sözlerine, “Biz burada imalat yapıyoruz. Elimizin emeği ile işler yapıyoruz, buranın işleri Taşhan’ı da etkiliyor. İş hanının içi Oltu Taşı ile uğraşan ustalar ile dolu. ” şeklinde devam eden iş hanı esnafı;

“Biz Erzurum ekonomisine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Biz burada sanat yapıyoruz. Kimse bizim sanatımızı yok sayamaz. Onların övündükleri Oltu Taşının burada imalatını yapıyoruz. Bize teşekkür etmeleri gerekirken bizim sanatımızı icra etmemizi engelliyorlar. Buraya milletvekilleri de geldi, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmur Uçar’da geldi. Biz binlerce kez derdimizi anlattık. Ancak hâlâ kimse bizi duymadı. Burada, bu iş hanıyla beraber bizim yuvamızı da yıkıyorlar haberleri yok.” 

-Ortada bir kesinlik yok!

-Ekmeğimizle oynayacaklar!

“Biz Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bize burada iş yeri vereceği söylemine güvenmiyoruz. Bizi dışarı atıp ekmeğimiz ile oynayacaklar. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Zor günler geçiriyoruz, ekonomi zaten ortada. Şu an bir dükkânın kirası en az 30 bin 40 bin TL’lere kadar çıkıyor bunları ödeyecek güç bizde yok.” 

“İş Hanı’nın Yıkıma İhtiyacı Yok”

“Çarşının depremsel olarak yıkıma ihtiyacı yok. Şehirde depremden dolayı sıkıntılı olan birçok bina var. O binaların dış cephelerini temizleyip güzel bir görüntü verdiler ve depreme dayanıklı dediler. Hem bütçede para yok diyip hem de burayı yıkmayı düşünüyorlar. Nasıl yıkacaklar? 

“Bu Yıkım Kararı Vakıflar Bölge Müdürü’nün Şahsi İsteğidir”

“Burada ki amaç sadece şu; vakıflar bölge müdürünün şahsi istekleridir. Burayı yıkıp kendisi yerleşmek istiyor. Bunu yaparken de bizi ekmeğimizden ediyor. Şu an ki vakıflar bölge müdürlüğünün yeri neyinize yetmiyor? Neden burada bizim ekmeğimizle oynuyorsunuz.”