2022’de Erzurum’da Kaç İşletme Kapandı?

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, 2022’de kapanan ve yeni açılan işletme sayılarını açıkladı.

Tarih: 14.09.2023 20:25 Güncelleme: 15.09.2023 10:57
2022’de Erzurum’da Kaç İşletme Kapandı?

www.erzurumgunebakis.com                        Sedanur Bingöl 

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, 2022 yılının zorlu geçtiğini, ancak kapanan işletmenin 2 katı kadar işletme açıldığını söyledi. Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, 2022’de 950 ila bin civarı işletmenin kapandığını ve yaklaşık 2 bin tane de yeni işletme açıldığını söyledi. 

Rasim Fırat, “2022 yılı tabii zorlu bir yıl geçti. Şimdi 2023’teyiz. 9. aya gelmişiz. Zor bir yıl geçti. Net sayı olmamakla birlikte kaba taslak söylersek yıl içerisinde 950-1000 civarında işyeri kapatan oldu. Bunun yanında da açılan işyeri sayısı da hemen hemen kapanan işletme sayısının 2 katı oldu. Yani 2022’de yaklaşık 2 bin civarında da yeni işyeri açıldı. Yeni işletme derken işletmenin farklı isimle devam etmesi de yeni işletme olarak gözüküyor. Bunların tabi sebepleri var. Sebeplerine inersek, öyle üyelerimiz var ki kendisi yaşlanıyor, artık işini kendisi devam ettiremiyor. Ya oğluna devrediyor, ya kızına devrediyor, ya da başka bir yakınına devredebiliyor. İşleten Ahmet Bey değil de Mehmet Bey olabiliyor. İkincisi genç arkadaşlarımızdan okul bitirenler oluyor. Devletten iş bekliyor. Tabii herkes de devlete işe giremiyor. İşsizlikten dolayı “En azından bir işyeri açayım.” deyip 3-5 kuruş ailesinden borç alıyor. Ya da dükkanı açar açmaz hemen krediye müracaat ederek işyeri açan arkadaşlarımız da var. Bir de nüfus çoğalıyor. Erzurum’un nüfusu pek çoğalmıyor ancak ülke genelinin nüfusu çoğalıyor. Şehre dışarıdan yeni gelen insanlar ne yapacaklar burada? İş bulamayan arkadaşlar mecburen esnaflığa yöneliyorlar.” 

İşi bilmeden işyeri açmaya yöneliyorlar

Bu şekilde işe yönelen arkadaşlarımızın birçoğu işi bilmeden işyeri açmaya yöneliyorlar. Sanatsal ya da zanaatsal işyeri açanları demiyorum. Tüketime ve hizmet sektörüne yönelik açan arkadaşlardan bahsediyorum. Kafe mesela, bir hizmet sektöründe bulunuyor. Bu tür işyerleri çoğalıyor. Çok sayıda işyerleri açılıyor. Ben hep şunu söylüyorum “bir işyeri açarken önce o işle ilgili eğitim almalı insanlar.”. İnsanlar açacağı işyeri üzerine bir tecrübesi bilgisi olmasının gerektiğini düşünüyorum. Mal alımı nasıl yapılır? Müşteri memnuniyeti nedir? Bu gibi konulara dikkat edilmeli, bilinmelidir. Bir vatandaş bir lokanta açıyorsa en azından bir yemeği pişirebilmeyi ya da bir garsonluk yapmış olması gerekiyor. Bir işi bilmeden o işle ilgili bir işyeri açıp personel çalıştırıp ben de oturup para kazanayım şeklinde bir iş olmuyor, tutmuyor. Kim ne iş yaparsa yapsın o işin eğitimini almalıdır."