2023 yılı Mali Müşavirler ve Muhasebeciler adına nasıl geçti?

Erzurum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Şimşek Akpınar, 2023 yılını tümüyle değerlendirdi.

Tarih: 04.01.2024 21:44
2023 yılı Mali Müşavirler ve Muhasebeciler adına nasıl geçti?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

2023 öncesi yaşanan pandemiye değinen Erzurum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Şimşek Akpınar, pandemi döneminde ki 2 yıl ve 2023 yılının serbest muhasebeci ve mali müşavirler açısından çok yorucu geçtiğini söyledi. 

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLDUĞU HALDE İNSANLARI MAĞDUR ETMEDİK”

Pandemi sürecinde sokağa çıkma yasağı olduğu halde, yine de işleri aksatmadan yaptıklarını belireten Akpınar, “Bizlere hep sonradan izin verildi. Hâlbuki yapılması gereken, bir fırın işçisinin ekmek pişirmek için fırına gitmesine izin verildiyse veya seyahat etmesine izin verildiyse bizim meslektaşlarımıza da izin verilmeliydi. Ancak biz, mükelleflerimiz uğruna yasak olduğu halde kaçak göçek seyahat ederek belgeleri toplayıp vererek, insanları mağdur etmedik” dedi. 

DEVLETİN GELİR ELDE ETMESİNDE EN BÜYÜK MESELELERDEN BİRİSİYİZ

“Devletimizin gelirleri de bu sayede toplandı. Nasıl diyecek olursanız şöyle; bizler mükelleflerden aldığımız evrakları, ticari evrakları, fiş ve faturaları işleyemezsek ve onları beyan edip beyannamelerini veremezsek devlette gelir elde edemez. Bu çok önemlidir. Devletin gelir elde etmesinde en büyük meselelerden birisiyiz. Vergi dairesinde ki veznedar para toplamıyor. Biz onlara beyanname verip tahakkuk fişi kestirmezsek vergi daireleri vergi alamaz.”

Başkan Akpınar, Kahramanmaraş merkezli depremlere de değindi. Bu depremlerin 11 ilde ki esnafın yaklaşık yüzde 80’inin işini ve işyerini kaybetmesine neden olduğunu ifade eden Akpınar, devlet açısından da büyük bir ekonomik sıkıntı olduğunu da söyledi. 

“Düşünün geçtiğimiz yıl bir afet geçirdik. 2023 yılında 11 vilayetimiz, dolaylı olarak yaklaşık 24 vilayet, bir deprem geçirdi. Bu ekonomik depremi aslında atlatmak kolay değildi. Depremden dolayı 11 vilayetimizde doğrudan doğruya esnafımızın yüzde 80’i iş ve işyerini kaybetti. Bunların işini ve işyerini kaybetmesi demek oralarda ticari belge üretilmedi demektir. Ticari belgesi üretilmemesi demek orada ki mali müşavirlerin gelir elde edememesi ve 11 vilayette ki yaklaşık milli gelirimizin ve zirai kazançlarımızın yüzde 15-17 arasında ki kısmı bölgeden geldiği için devletimizin bir o kadar kaynak kaybetmesi demektir.”

Son olarak, devletin ve vatandaşların da o bölgeye kaynak yardımı yaptığını söyleyen Başkan Akpınar, “Bunlar görünmüyor ancak enflasyonun bu düzeylerde olmasının nedeni bu tip harcamalardır. Bu arada bu bölgenin tüccarı ve mali müşaviri çok büyük sıkıntılar çekti. Bu hayat düzeninin oturması 2-3 yıl sürecektir. Son olarak 2023 gerek mesleğimiz gerekse ülkemiz için çok zor bir yıldı. Bu ülke ve insanları daha güzel geleceklere layıktır” şeklinde konuşarak konuşmasını sonlandırdı.