2024 TOPRAK VE SU ANALİZ ÜCRETLERİ AÇIKLANDI

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü müdürlüğü 2024 yılı için belirlenen toprak ve su analiz ücretlerini açıkladı.

Tarih: 06.01.2024 13:53 Güncelleme: 06.01.2024 14:06
2024 TOPRAK VE SU ANALİZ ÜCRETLERİ AÇIKLANDI

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Topraklarda bulunan bitki besin maddelerini tespit ederek o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübrenin cins veya miktarlarını ortaya koymak için yapılan toprak analizleri ve bitkiler için kullanılan su kaynaklarının kullanılıp kullanılmayacağını öğrenmek için yapılan sulama suyu analizleri tarımda verimliliği artırmak için belli bir ücret mukabilinde bazı test analizlerinden geçiyor. 

Bu anlamda, “Yüksek verim, sürdürülebilir üretim ve toprak analizi desteğinden yararlanmak için toprak analizi yaptırmayı unutmayın” diyerek uyarıda bulunan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü müdürlüğü, 2024 yılı için belirlenen toprak ve su analiz ücretlerini resmi internet sitesi üzerinden paylaşarak usulüne uygun olarak alınmayan toprak örneklerinin hatalı sonuçlar vereceğini aktarırken, toprak örneğinin ekimden veya gübrelemeden 1-2 ay önce alınması gerektiğine dikkat çekerek zamanında ele geçen analiz raporuna göre gübre kullanıldığında daha kârlı bir üretim yapılacağını vurguladı. 

Üreticilerin Toprak Analizi Yaptırmak İçin Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne müracaat etmelerini belirten paylaşımda adres olarak Lalapaşa Mahallesi Tarımsal Araştırma Caddesi 25100 Yakutiye / ERZURUM verilirken toprak ve su analiz ücretleri EK dosya halinde site üzerinden paylaşıldı. 

Toprak ve Su Analiz ücretleri 

Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri Döner Sermaye İşletmelerinin 2024 Yılı için belirlemiş olduğu Birim fiyat Listesinde tek bir element için gerçekleştirilecek analiz ücretleri değişiklik gösterse de sulama suyu analizlerinde hizmet adına göre en düşük birim fiyatı 227 TL iken standart sulama suyu analiz paketi bin 192 TL, toprak analizlerinde ise tek bir element için en düşük fiyat 332 iken, en yüksek standart toprak verimliliği paketi 2 bin 959 TL şeklindedir. 

Toprak ve su analizi yaptıracak üreticilerin dikkatine

Toprak ve su analizi yaptıracak kişiler için önemli bilgilerin yer aldığı EK dosyaları paylaşan tarımsal Araştırma Enstitüsü müdürlüğü yapmış olduğu paylaşımda, toprak örneklerinin ekimden veya gübre kullanımından 1-2 ay öncesinde alınmasına alınan toprağın çok kuru, yağışlı ve donlu dönemlerde alınmaması gerektiğine dikkat çekerek gerekli gübre tavsiyelerinin toprak numunelerinin laboratuvara gitmesinden sonra mümkün olacağına değinerek, ayrıca analiz yaptıracak olan kişilerin mazot, gübre ve toprak analiz desteğinden faydalanmak istediğine dair başvuru dilekçelerini belirlenen süre içerisinde, çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine vermeleri gerektiği belirtildi.