2024 yılı Türkiye’sinde çözülmeyen sorun: “Çocuk işçi”

Türk Eğitim-Sen Erzurum 1 No’lu Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda önemli bir konuya değindi.

Tarih: 23.04.2024 16:43
2024 yılı Türkiye’sinde çözülmeyen sorun: “Çocuk işçi”

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Geçmişten günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde geçmeyen bir sorun olarak nitelendirilen, çocuk işçi konusu günümüzde hâlâ somutluğunu koruyor. 

Türk Eğitim-Sen Erzurum 1 No’lu Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy konu hakkında açıklamalarda bulundu.

2024 yılı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde hâlâ çocuk işçilerinden bahsedildiğini söyleyen Gürsoy: 

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin işçi kanunu gayet açık ve nettir. İnsanların kaç yaşında çalışabilecekleri bellidir. Buna rağmen hâlâ çocuk yaşta kişilerin düşük fiyatlarda çalıştırılıyor olması ya da yasaları ekarte edip, yasa dışı çalışma ortamları oluşturmaları Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yetkililerinin üzerine gidecekleri hususların başında geliyor” dedi.

“ÇOCUK İŞÇİLERİN VARLIĞI ASLINDA BİR EMEK SÖMÜRÜSÜDÜR”

Gürsoy açıklamalarının devamında Suriyeli ve Afganlı ailelerin çocuklarının düşük ücretlerde çalıştırılmasına da değindi. 

“Çocuk deyip düşük ücretlerle ağır işlerde ya da çocukların kaldıramayacağı nitelikte işlerde çalıştırılıyor olması insani gibi gözükse de hem verilen ücretler bakımından hem de yaptırılan işin niteliği ile yapan kişinin pozisyonu açısından oldukça sıkıntılı bir durum. Devlet yetkililerinin elbette bu konuyu görmezden gelmesini düşünmüyoruz ama kontrol mekanizmalarının doğru işlemediği yerlerde emek sömürüsünü görmüş oluyoruz. Özellikle son dönemlerde ülkemize Afganistan veya Suriye’den zorunlu göçe tabi tutulmuş insanların çocuklarının ciddi anlamda sömürüldüğü görülmektedir. Buna bir an önce dur denilmeli, bir çözüm yolu bulunmalı. Çocuk işçi çalıştıran iş yerlerinin çok ağır müeyyidelerle bu uygulamalardan vazgeçilmesi sağlanmalıdır.”