224 spor kulübü Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğüne devredildi

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine istinaden İçişleri Bakanlığı tarafından‘İl Dernekler Müdürlüğü’ olan kurum ismi İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüolarak değiştirildi.

Tarih: 26.08.2022 09:49
224 spor kulübü Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğüne devredildi

Seyfi Bayer

Erzurum İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Murat Güven, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.  İşte o açıklamalardan satırbaşları;

“Devletlerin bir fonksiyonu olarak kabul edilen kar amacı gütmeyen kuruluşlar, devletler tarafından desteklenmekte, nitelik ve nicelik itibariyle gittikçe gelişmekte. Örgütlenme özgürlüğü demokrasinin kökleşmesi ve çağdaş dünya ile bütünleşmiş güçlü bir sivil toplum oluşumuna katkıda bulunacaktır.

Erzurum Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü olarak İçişleri Bakanlığımızın politikaları doğrultusunda dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmadan toplumsal örgütlenmeyi desteklemekteyiz.Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, kamu ile olan ilişkilerinin artırılması, karar alma mekanizmalarına aktif katılım sağlanması, Mevzuatın etkin ve doğru kullanılmasını, sivil toplum kuruluşlarına ve diğer tüm muhataplarımıza kaliteli hizmet sunma ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesi gayretindeyiz.

Yedi gerçek veya tüzel kişi ile kurulan dernekler faaliyetlerini sürdürebilmeleri veya yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için üye kayıtları ile birlikte en az on altı kişi olmalıdır.Bir amaç uğruna bir araya gelen bu gönüllüler bizim için çok kıymetli…Gönüllü olarak bilgi, beceri, yetenek ve zamanlarını harcayan, maddi ve manevi fedakârlık yapan bu insanları her fırsatta ziyaret ederek yerinde denetim, eğitim ve rehberlik görevimizi yerine getirerek, ortak akılla topluma ve şehrimize faydalı olmayı amaçlamaktayız.

Özellikle bugüne kadar hiç ziyaret edilmemiş veya az ziyaret edilen sivil toplum kuruluşlarımızdan başlamak üzere aylık ortalama 40 Dernek veya diğer kuruluşları ziyaret ediyoruz.Haftanın yedi günü her saat tüm STK’ların etkinliklerinde bulunma gayretindeyiz. Çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Dokunduğumuz her bireyin memnuniyetini gözlerinde okuyoruz, buda bizim azmimizi artırıyor.

Müdürlüğümüz;

693 Dernek, 48                 Sendika, 305 Siyasi Parti TeşkilatıYardım Toplama KampanyalarıBakanlığımızca desteklenen proje, hibe iş ve işlemlerini yürütmektedir.

Ülkemizde 103 bin 248 Dernek, 97 Yabancı dernek;

 İlimizde 693 dernek vardır. Türkiye ortalamamız yüzde 0,67’dir. Bu derneklerin 249’udini hizmetler, 168’imesleki ve dayanışma dernekleriyken diğer alanlarda da 276 derneğimiz faaliyet göstermektedir. Mevzuat değişikliğinden dolayı temmuz ayı içerisinde 2 spor kulübü dernek federasyonu ve 222 spor kulübü derneği olmak üzere toplam 224 spor kulübü derneğinin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne devri gerçekleşmiştir.İçişleri Bakanlığımızın Proje karşılığı derneklerimize sağladığı destek kapsamında 2022 yılının ilk yarısında olmamıza rağmen vermiş olduğumuz eğitimlerle ve Sayın Valimizin önemli katkıları ile önceki yıllara göre proje sayısı ve ilimize gelen para miktarında önemli miktarda artış olmuştur.

Canlı bir sektör olan kar amacı gütmeyen kuruluşlar çeşitli sebeplerle suiistimallere açık bir yapı sergilemektedir. Bu nedenle, kamu sektörü, özel sektör ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve farkındalığın artırılması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda dıştan gelebilecek suiistimallere karşı eğitim ve bilgilendirme seminerleri yapmakta, içten gelebilecek suiistimallere karşı İdari yaptırım kararları almaktayız. Yetersiz gelmesi durumunda adli makamlarca konunun gereği yapılmaktadır. 2022 yılında 94 derneğimize   idari para cezası uygulamak zorunda kaldığımızı üzülerek ifade edeyim. Eğitimlerimiz, ziyaretlerimiz, denetim ve rehberlik görevlerimizle bu sayıyı minimize etme gayretindeyiz.