26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü

WIPO, bu yıl Dünya Fikri Mülkiyet Gününün "Fikri Mülkiyet ve Gençlik; Daha İyi bir Gelecek İçin Yenilikçilik Günü" teması çerçevesinde kutlanmasına karar verdi.

Tarih: 24.04.2022 16:15
26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü

 

Sinan AYDIN

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 26 Nisan'ın Dünya Fikri Mülkiyet Günü olduğunu duyurdu. Konu ile ilgili yapılan açıklamada, '' Fikri mülkiyet haklarına olan ilgi ve farkındalığı artırmak üzere ülkemizin de üyesi olduğu Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından 2000 yılında, 26 Nisan günü "Dünya Fikri Mülkiyet Günü" olarak ilan edilmiş ve bu kapsamda, her yıl üye ülkeler tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlanmıştır. WIPO, bu yıl Dünya Fikri Mülkiyet Gününün "Fikri Mülkiyet ve Gençlik; Daha İyi bir Gelecek İçin Yenilikçilik Günü" teması çerçevesinde kutlanmasına karar vermiştir." denildi.

FİKRİ MÜLKİYET NEDİR?

Fikri Mülkiyet Hakkı  Ne Demektir? İnsan, zekasının gelişmişliği ile bu dünyada diğer canlı türlerinden ayrılan ve teknoloji yaratabilen tek varlıktır. İnsanın meydana getirdiği ürünler sadece fiziki olarak yarattığı ürünlerden mütevellit olmayıp fikri emek ve çabası sonucu ortaya çıkan ve yaratıcı niteliğe sahip olan düşünce ürünlerini de içinde barındırmaktadır. Fiziki görünüme sahip olmayan bu ürünleri korumak için yasa koyucular yaratıcılarına, belli sürelerle başkalarının işbu ürünleri kullanmalarına engel olma hakları tanımışlardır. İşte fikri emek ve çaba sonucu yaratılmış bir ürün üzerindeki bu hakka fikri mülkiyet hakkı denilmektedir. Fikri mülkiyet hakları ayrıca diğer haklar gibi alınıp satılabilir, süreli ya da süresiz olarak kullanım hakkına (inhisari olmayan/basit ruhsat – lisans / inhisari/tam ruhsat – lisans), haciz, rehin, miras yolu ile intikale konu edilebilirler.