30 YILLIK SANAT HAYATINA 80 ADET MAKET ESERİ SIĞDIRDI

Sigara ve kahvehane parasıyla sanat hayatına başlayan maket sanatçısı Doğan Hattat oğlu ilk eseri Erzurum da bulunan Müftü Solak Zade Camisinin maketi oldu.

Tarih: 21.05.2023 19:05 Güncelleme: 21.05.2023 19:06
30 YILLIK SANAT HAYATINA 80 ADET MAKET ESERİ SIĞDIRDI

www.erzurumgunebakıs.com / Muhammet YILMAZ

Sigara ve kahvehane alışkanlığı olmayan maket sanatçısı, Hattat oğlu ailesinin desteğiyle sigaraya ve kahvehaneye vereceği paraları sanat hayatına adadığını, ilk olarak bu paralarla ilk eseri Erzurum’da bulunan Müftü Solak Zade camisinin maketi ile başladığını daha sonra diğer tarihi eserlere yönelerek maketlerinin sayısını çoğalttığını söyledi.

Hattat Oğlu,” bu işe başlangıcımız neredeyse 30 yılın üzerinde bulunuyor. 1986 yılında ilk yaptığımız çalışma Müftü Solak Zade camisinin maketiyle başlamış olduk. Daha sonra İstanbul da miniatürk maketini gördükten sonra orada çekimlerini yaptım Erzurum ‘a dönünce büyük oğlum fatih bana gel baba sen de Erzurum’un miniatürk maketini yap dedi. Ben de tabi düşündüm emekli 5 çocuk okutuyorum o zamanlar da yok deyince ailem yap diye ısrar da bulundu ben de onlarla anlaşma yaptım her ay sigara ve kahvehaneye vereceğim parayı maketlere verecektim ailem kabul etti ve böylece maket sanatçılığına başlamış oldum. Tamamen tarihi eserlere yönelik çalışmalar yapıyorum.  İlk 24 tane eserimi yaptım. İlk sergim 2004 de 12 Mart Erzurum’un kurtuluş haftasına yönelik havuz başında yapıldı. Yapılan sergide sergi Müdürü beni aradı sergi de istatistik rakamlarını  tuttuklarını ziyaretçi sayısın  22 bin 100 kişi gördüğünü ve ilk defa Erzurum’da böyle bir rekor kırıldığını söyledi.  Katılımın fazla olmasıyla şevkimiz artınca 2005 yılına kadar maket eserlerimin sayısını artırdım, 40 esere çıkardım. 2005 yılının 12 Mart Erzurum’un kurtuluş Haftası yaklaşmadan önce sergi salonuyla ilgilenen arkadaş aradı hocam geçen yıl 12 Mart dolayısıyla sizin sergi çok güzel geçti ilgi yüksekti salona başka talepler var ama size tahsis edelim dedi ben de kabul ettim öncesinde Doğu TV ve kanal 25 ilk röportajımda İl Milli eğitim Müdürüne ve İlçe Milli Eğitim Müdürüne sesleniş de bulundum dedim ki bakın sayın müdürlerim bu yaptığımız sergiyi 4.5.6.7.8 sınıf öğrencilerin mutlaka görmeleri gerekiyor. Çünkü gördükleri takdirde hem tarihi yönde eserler hakkında bilgi alacaklar hem de görgü bilgileri gelişecektir. Eğer organize ederseniz çok iyi olur dedim söyleşinin etkisi işe yaramış Erzurum’un  Kurtuluşu 12 Mart tarihinde  sergimizi yaptık ve çok fazla öğrenci sergiye katıldı ayrıca 15 tane milletvekili Erzurum’u gezmeye gelince bizim sergimizde  katıldı sergimizi beğendiler Türkiye Büyük Millet Meclisinde yayınlanmasını  istediler Arzu etmek istediğim bir konu da bu işi gençlerin öğrenmeleri gerektiği ama çok fazla sabır gerektiriyor  bu durumda gençler yanaşmıyor bu işi yapmak istediğiniz de bir maket için yıllarınızı verebiliyorsunuz   bu yüzden öğrenmek isteyen olmuyor kurs açıldı bu meslek için bir kişi bile başvuru yapmadı  maalesef yaptığım  maketleri birebir kendi yerlerindeki topraklardan yapıyorum ve birebir ölçekli yapıyorum  bu da bana manevi haz veriyor.” dedi