326 bakırcı ustasından sadece 5 kişi kaldı

Bir dönem 326 bakır ve kalay ustasının bulunduğu Erzurum’da, şu anda 5 usta ayakla kalmaya çalışıyor. Mesleğin son temsilcileri Erzurumlu ustalar, bakırcılar çarşısındaki dükkanlarının başında müşteri bekliyorlar.

Tarih: 26.12.2022 13:31
326 bakırcı ustasından sadece 5 kişi kaldı

Talha KOCA

Yaklaşık 100 yıldır hizmet veren Erzurum Bakırcılar Çarşısı, son ustalarının elinde müşterilerini bekliyor. Uzun ve işçiliği zor olan bakır işlemeciliği mesleğinde, buruk anlaryaşanıyor. İlk zamanlar 326 bakır ve kalay ustasının bulunduğu Erzurum’da, şu anda 5 usta ayakla mesleği yaşatmaya çalışıyor. Son bakır ustaları, bir dönem zamanın zenginlik göstergesi olarak bilinen bakırın, yeni evlenen gelinlerin çeyizlerinde olmazsa olmaz olarak gösterilen çeyizlikerin başında geldiğine vurgu yapıyorlar. Bakırcılık mesleğinin son bulması yüzünden üzüldüğünü belirten ve yaklaşık 50 yıldır Bakırcılık işi yaptığını söyleyen Yusuf Yapıcı, “Uzunca yıllardır bu meslekle uğraşıyor. Örsü önüme aldığım zaman saatlerce çekiçle dövüyorum. Vaktin nasıl geçtiğinden haberim olmuyor. Artık insanlar bakır ürünlerini eskisi gibi kullanmıyor. Haliyle meslekte son buluyor. Mesleğin son bulmasından dolayı bayağı üzülüyorum.” dedi. 

"BAKIR TENCEREDE PİŞİRİLEN YEMEK DAHA LEZZETLİDİR"

Yıllardır bu mesleği devam ettiren ve bakır ustalarının önde gelenlerinden Yusuf Yapıcı, bakır ürünlerde pişirilen yemeklerin daha lezzetli ve sağlıklı  olduğunu savunarak, “Çelik, teflon ya da alüminyum tencereye bir parça et koyalım daha sonra da bakır tencereye bir parça et koyup pişirelim. Pişen etleri tadınca bakır tencere de pişen ürünlerin daha lezzetli ve saf olacağını anlayacaksınız. Teflon ve seramik tencere de pişirilen ürünler de kanserojen madde oluyor. Buda pişirilen ürüne geçiyor.” dedi. Bakırcılar Çarşısı’na adım atınca tokmak sesleriyle karşılaşan vatandaşlar ise karşılaştığı güzel manzara karşısında büyülenseler de mvsleğin son demlerini yaşasından dolayı buruklar.

HURDA BAKIRIN KİLOSU  150 LİRA

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan çarşıda, son birkaç dükkân kalmış durumda. Erzurum’da kurulan il derneklerden biri olarak bilinen ve sancak verilen bu oluşumun yer aldığı çarşıya adım atan vatandaşları ilk olarak, derin bir kalay kokusu karşılıyor ve çelik ile alüminyum kokusu da eşlik ediyor. Kilogram fiyatı 140 ile 150 Lira arasında değişen hurda bakır da geri dönüşüm merkezlerinde ve ustaların elinde işlenerek ve şekil verilerek çeşitli alet ve edevatlara dönüştürülüyor.