32 Yılda Sadece 4 Profesyonel Basketbolcu

Erzurum Basketbol İl Temsilcisi Cem Culfa, Erzurum’da basketbolun bulunduğu durum ve kulüpler hakkında bilgi verdi.

Tarih: 25.09.2023 22:19 Güncelleme: 25.09.2023 22:22
32 Yılda Sadece 4 Profesyonel Basketbolcu

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş
Basketbol Erzurum İl Temsilcisi Cem Culfa,
“Yönetici olarak 32 yıldır basketbolla uğraşmaktayım. 32 yılın, 15 yılında da il temsilciliği yaparak devam etmekteyim. Erzurum’da kurumlar maalesef şu anda basketbola çok sıcak değiller. Elde bir Yolspor, bir de DSİ kalıyor. Son dönemde Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Palandöken Belediyesi şu anda basketbola yeni girmeye başladı. Geriye kalan da Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın hocaları var. Erzurum’da basketbolda özel olarak da Doruk Spor Kulübü var.” 


32 Yılda Sadece 4 Profesyonel Basketbolcu
“32 yılda sadece 4 tane profesyonel manada Erzurum’dan sporcu çıktı. Bu çok az. Sebebi ise eğitim sistemi, çocukları okula yönlendirdiği için çocuklar sadece cumartesi, pazar basketbol oynuyorlar. Haftada 2 gün çalışma ile de profesyonel manada basketbolcu olmanın imkânı çok zor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi basketbola inanılmaz destek verdi. Yaşadığımız depremden bu yana, depreme odaklanmasından dolayı şu anda o desteğini çekti. Palandöken Belediyesi şu anda Ali Ekber Erol, Halil İbrahim Karakaş, Bahadır Mazlumoğlu hocalarla çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Okul bazında Sabancı Ortaokulu basketbolda çok iyi. Sabancı Ortaokulu, Erzurum’da kız basketbolunun lokomotifi konumunda. Orada da Ebru Çağlayan ile Nurdan Köseoğlu hocalarımız kız basketbolunu götürmeye çalışıyorlar. Doruk Spor hemen hemen bütün branşlarda katılım göstermeye çalışıyor. Erkeklerde de DSİ Spor Erzurum’un lokomotifi konumunda.” 
Basketbolda 400 Lisanslı Sporcu
“Geçen yıl 400’e yakın sporcunun lisansı çıktı. Bunun 200’e yakını DSİ Spor’dan, diğer 200’ü de diğer kulüplerden çıktı. Geçen sene Erzurum’da en başarılı kulüp, Anadolu Şampiyonası’na giden DSİ Spor Kulübü’nün, yıldız takımı oldu. Kız basketbol takımında da, Sabancı Ortaokulu’nun takımı dışında neredeyse başka hiç takım yok.” 
Maalesef Çok Bir Şey Yok
“Burada basketbol açısında çok güzel şeyler söylemek isterim, ama maalesef çok bir şey yok. Basketbola, Çelebi Spor Kulübü, Cedi Osman, Doruk Spor, Yolspor, şu anda Fenerbahçe Okulları ve DSİ Spor kurs manasında hizmet veriyorlar. Bunu kâğıda Doruk Spor ve DSİ Spor sadece geçiriyor. Diğerleri kurs niteliğinde kalıyorlar. Okullarda erkek basketbolda bayağı bir katılım var. Analig’de bayağı bir başarılıydık. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün de 5 adet hocası var. Erzurum’da şu anda bildiğim kadarı ile çok vizeli antrenörümüz de yok. Erzurum’da, Gençlik ve Spor 5, Doruk Spor 1, DSİ Spor’un 1 antrenörü ile toplamda kıdemli 7 antrenör bulunuyor. 3-4 tane daha kıdemli antrenör var, ancak onlar kursları tercih ettiklerinden onların sayısı lige yansımıyor. Bu sene erkeklerde büyük, gençler, yıldızlar, küçükler, minikler, junior kategorilerinin hepsini yaptık. Bu büyük bir başarıdır. Kızlarda da yıldızlar, küçükler ve minikler kategorilerini yapabildik. Şu anda sporcu sayısı ve elde edilen başarılar yeterli değil, ancak fena da değil. Geçen sene hemen hemen hiçbir kategori yoktu. Kadın basketbolunda bir çırpınmamız var. Ebru Çağlayan ve Nurdan Köseoğlu ile biraz daha ileriye gidiyoruz. Şu anda Erzurum’da basketbol yeterli seviyede değil. Deprem bütün illeri etkilediği gibi bizi de etkiledi. Basketbola sporcu geçişi bayağı bir durdu. Şimdi tekrardan basketbola bir geçiş başlıyor. Basketbol Erzurum’da daha iyi olmalıdır. Başarı olarak çok üst düzey bir başarımız yok. 2005-2006 senesinde DSİ Spor Kulübü şu anın TBL’sinde oynadı. Büyükşehir Belediye TBL 2’lerde oynadı. Çelebi Spor 3. Lig’de oynadı. Şu anda profesyonel olarak depremden önce Büyükşehir vardı. Maalesef depremden dolayı Adıyaman’a destek verdikleri için takım işini kapattılar. Şu anda basketbolda Erzurum’da profesyonel anlamda hiçbir olay yok. 3x3’te, Üniversiteler Arası Basketbol Şampiyonası’nda, Atatürk Üniversitesi Türkiye Şampiyonu oldu. Şu anda Belgrat’talar. Amerika’ya 1 sayı ile yenildiler. Kanada’ya 2 sayı fark ile yenildiler. Azerbaycan’ı yendiler. Turnuva devam ediyor. Basketbol manasında 3x3’ün en büyük başarısı o.”