35 derece sıcak altında restorasyon

İşçilerin Erzurum kalesinde güneşle imtihanı?

Tarih: 01.01.0001 00:00
35 derece sıcak altında restorasyon

 

Sinan AYDIN

Erzurum´da en önemli tarihi yerlerinden biri olan Erzurum kalesinde restorasyon çalışmaları sürüyor. Milattan önce 400´lü yıllarda Roma İmparatorluğunca yapıldığı tahmin edilen ve 11. Yüz yolda Türklerin eline geçtiği belirtilen Erzurum Kalesi,

Urartular, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetlere beşiklik yapmış. Anıt Rölöve Müdürlüğünce hazırlanan ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) tarafından finanse edilerek geçen yıl restorasyonuna başlanan 2,5 asırlık Erzurum kalesinde, yüklenici firma tarafı işçileri tarafından hummalı bir çalışma sergileniyor.

 

İŞÇİLER ZORUNLU MOLA VERİYOR

 

İşçiler, bazen 35 derecelere kadar çıkan sıcak havalarda, aşırı güneş altında mesai yapıyor. Tepsi Minare denilen Saat Kulesi, Kale Mescidi ve Osmanlılar´dan kalma şu anda yıkıntı durumunda bulunan hamamın yeniden canlandırılacağı restorasyon çalışmalarında, şu am için tek zorluk sıcak havalar nedeniyle yaşanıyor. İşçilerin güneş altına çalışırken zorlandıkları, zaman zaman mola vermek zorunda kaldıkları, bu durumunda işleri yavaşlattığı öğrenildi.

 

ERZURUM KALESİNİN TARİHÇESİ

 

İlk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen Erzurum Kalesi´nin Doğu Roma İmparatorluğunca yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Tarih boyunca Asurlar, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren Erzurum Kalesi, 11´inci yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. İç kalede Erzurum´daki ilk Türk-İslam eserlerinden Saltukoğulları dönemine ait Kale Mescidi ve Tepsi Minare bulunmaktadır. Erzurum Kalesi, bulunduğu tepenin üzerinde bir iç kale ile bunu çevreleyen dış kaleden oluşmaktadır. Bugün iç kale sağlam kalmış olmasına rağmen, şehri çevreleyen dış kale surları yok olmuştur. Bugüne ulaşan iç kalenin duvar kalınlıkları 2-2,5 metre arasında değişmekte olup, halen sekiz burcu ayakta durmaktadır.