3 bin 700 ton çekirdek alımı yapıldı

Erzurum pancar ekicileri kooperatifi müdürü Feridun Oğuz yıl içinde 3 bin 700 ton çekirdek alımı yapıldığını açıkladı.

Tarih: 21.12.2023 12:29
3 bin 700 ton çekirdek alımı yapıldı

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Pancar kooperatifinin amacının çiftçiden pancar almak değil, kooperatif ortaklarının ve ekicilerin her türlü ihtiyacını görmek olarak belirten Feridun oğuz, “pancar alımı yapmıyoruz onun yerine ay çekirdeği ve buğday alımı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Oğuz, “Pancar sözleşmeli bir tarım olduğu için devlet tarafından fabrikalar özel de olsa bir sözleşme dahilinde ekiliyor ve bu sözleşmenin dışına zaten pancar çiftçisi çıkamıyor, başka bir yere teslim edemiyor. Sadece şeker fabrikalarına verilebiliyor dolayısıyla burada zaten kooperatifin pancar alması gibi bir sosyal statüsü yok veyahut da resmi statüsü yok” dedi

Çekirdekte de alım yaparak Türkiye’deki büyük firmalara sattıklarını da belirten oğuz, “Bu yıl 3 bin 700 ton civarında alım yaptık ama henüz hepsini satamadık bir kısmını satabildik. Bununla beraber çiftçi ödemelerimiz devam ediyor belli bir sıra dahilinde. Burada şu önemli bizim açımızdan sadece natürel ürün yani çiftçinin elindeki bir ürünü alıp natürel şekilde satıyoruz. Yine çiftçinin ihtiyaçları doğrultusunda buğday alımı da yapıyoruz” açıklamalarında bulundu.