400 taşeron işçi 1 yıldır Mahkeme kararının uygulanmasını bekliyor? MÜTEAHHİTTE DEĞİL DEVLETİMİZE ÇALIŞALIM

Türkiye Yol-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Recayi Kaya, yıllardan beri büyük sorun teşkil eden taşeron işçi meselesini çözmek için yürüttükleri çalışmaları GÜNEBAKIŞ´a paylaştı. 6 ilde özel idarelerde çalışan 400 taşeron işçisinin kadro alması için, ve

Tarih: 01.01.0001 00:00
400 taşeron işçi 1 yıldır Mahkeme kararının uygulanmasını bekliyor?  MÜTEAHHİTTE DEĞİL  DEVLETİMİZE ÇALIŞALIM

Nesrin Çetinkaya

Önceki yıllarda Karayollarında mahkeme yolu ile taşeron işçilere kadro kazandırdıklarını dile getiren Türkiye Yol-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Recayi Kaya, şimdi ise Kars, Ardahan, Iğdır, Erzincan, Ağrı ve Erzurum olmak üzere 6 ilde, özel idarelerde çalışan 400 taşeron işçinin kadro alması için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Taşeron meselesinin yıllardır Türkiye´nin kanayan yarası olduğuna dikkat çeken Kaya, bir yıldır mahkemeyi kazandıklarını fakat mahkeme kararının uygulamaya konmadığını söyledi. Yetkililerden mahkeme kararının bir an evvel yürürlüğe konmasını talep ettiklerini belirten Kaya, isteklerinin bu 400 taşeron işçisinin kadro alması yönünde olduğunu söyledi.

TAŞERON MESELESİ TÜRKİYE´NİN KANAYAN YARASI

Taşeron meselesinin Türkiye´nin kanayan yarası olarak yıllardan beri süregeldiğini kaydeden Kaya, ?Öncelikle bizler İnşaat İş-Kur´unda örgütlüyüz, 13 numaralı iş kolu. İş yerlerimiz özel idareler, eski köy idareleri. Büyükşehirlerde iş yerlerimiz olmamakla birlikte, Kars, Ardahan, Iğdır, Erzincan, Ağrı, Erzurum olmak üzere idarelerde örgütlüyüz. Sendikalar demokrasilerde işçi ve işveren arasında bir köprü vazifesi görür. Çalışmalarımız ise şu yönde, işçilerimizin sosyal yönleri, ücretleri bakımından, günlük ve aile yaşantıları bakımında biz hep onların yanındayız. Onlarla ilgilenmek durumundayız.  Tabi 11-12 yıldır bir taşeron meselesi var. İlk önce sendika dediğimiz zaman ücret konuş akla gelmemeli. Karayollarında nasıl mahkeme kararı ile arkadaşlarımıza kadro kazandırdıysak, şimdi de özel idarelerde biz bağlı 400 arkadaşımız var. Türkiye genelinde, genel merkezimiz tarafından böyle bir çalışma var. Bize bağlı olan 6 ilimizde 400 tane taşeron işçimiz var. Onları bir an evvel taşeron sisteminden kurtarıp kadrolu, devletin esas işçisi olarak onları topluma kazandırma amacındayız. Bizim işyerlerimiz köylere yönelik. Köy yolu, içme suyu, kanalizasyon gibi çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Ekipmanlarımız ve ekibimiz oldukça iyi. Şuanda mezralarda kumlama çalışmaları yapıyoruz. Her yere eşit bir şekilde hizmet götürmeye çalışıyoruz. Karayolları da dahil olmak üzere bizim 2 Bin´ in üzerinde bir üyemiz var. Karayolları 1 No´lu Şube, biz ise 2 No´lu şubeyi temsil etmekteyiz? ifadelerine yer verdi.

?MAHKEME KARARI YÜRÜRLÜĞE GİRSİN?

Taşeron meselesinde bir yıldır kazandıklarını ancak kararların uygulamaya konulmadığını söyleyen Kaya, bir an evvel mahkeme kararının yürürlüğe girmesi yönünde taleplerini bildirerek, ?2017-2019 sözleşme yılıydı, dün itibari ile de sözleşmelerimizi imzaladık, bundan dolayı da taraflara teşekkür ediyoruz. Bizim bilindiği üzere 2 yılda bir sözleşmelerimiz var. Bu sözleşmelerde işçilerin haklarını bir üst kademeye ulaştırıyoruz. Şimdi açlık sınırı var, yoksulluk sınırı var bunları devlet göz önünde bulundurarak, devletimizin tutumu nispetinde demokrasi çerçevesinde bir sözleşmeye varıyoruz. Taşeron meselesini çözmek için bir çalışmamız var. Rize İl Özel İdaresi olarak Türkiye genelinde mahkemeye verdik ve bunu kazandık. Mahkeme arkadaşlarımızın asıl işi yaptığına karar verdi. Biz de inşallah Türkiye genelinde emsal gösterip bu arkadaşlarımızın bir an önce kadro almasını sağlamak amacındayız. Bizler mahkeme kararlarının bir an evvel uygulanmasını talep ediyoruz. Birde biz diyoruz ki taşeron aradan çıksın biz devletimize çalışalım müteahhitte değil. Bu Türkiye genelinde kanaması durmayan bir yaradır. Biz bir yıl oldu mahkememizi kazandık, ama işleme konulmadı. Bizleri yöneten büyüklerimizden ricamız bu mahkeme kararının uygulamaya konması, Maliye Bakanlığına kadrolarının çıkmasıdır. Bizim talebimiz bu yöndedir. Bu 400 arkadaşımızın, kadrosunun uygulamaya koyulması en büyük isteğimizdir.  Sendika güvencedir, sendika demokrasidir, sendika haksızın hakkını kazanması demektir? diye konuştu.