40 YILLIK BOZULMAYAN GELENEK

Erzurum Yakutiye İlçesi’ne bağlı İstasyon Mahallesi’nde bulunan ünlü Tespihciler Kahvesi’nde farklı şehirlerden esnaflar yıllardır çizgisini bozmadan, yurt içinden ve yurtdışında insanlara hizmet veriyor.

Tarih: 19.08.2023 17:15 Güncelleme: 19.08.2023 17:24
40 YILLIK BOZULMAYAN GELENEK

www.erzurumgunebakıs.com / Muhammet Yılmaz 

Tespihciler Kahvesi’nde farklı şehirlerden tespih satan esnaflar bulunuyor. Her esnafın tezgâhında farklı farklı ürünler bulunuyor. Yaklaşık 20-25 yıldır bu kahvede ürünlerini satışa çıkaran esnaflar her geçen gün daha fazla ün kazanıyor. Tespih dışında yüzük; kolye, bileklik ve şifalı taşlardan oluşan takı eşyaları satıyorlar. 

Erzurum’da 35-40 senedir bu kültür varlığını günümüze kadar sürdürmüş durumda. Kahve esnaflarında Hayrettin Erkılıç tezgâhında ki ürünler hakkında bazı bilgiler verdi. Erkılıç verdiği bilgilerde: tezgâhında ki tespihlerin en değerli olanlarının Erzurum’un orijinal Oltu Taşı’ndan yapılmış saf gümüş işlemeli tespihler olduğunu söyledi. Doğal çam reçinesinin dondurulup tespihe çevrildiğini, bu taşların sinire ve strese faydalı geldiğini söyledi. Bunların dışında Hayrettin Erkılıç'ın tezgâhında, antrasit, Rus Taşı, ametist, akik vb. taşlarda bulunuyor. Erkılıç açıklamalarının devamında ürünlerin maliyetlerinin üzerinde yapılan işçiliğe ve en önemlisi de malzemesine göre değiştiğini vurguladı. 

Kahveye farklı şehirlerden de esnaflar geliyor. Ankara’dan farklı farklı şehirleri gezen ve yıllardır bu işle uğraşan Hamit Doğanay, tezgâhında bulunan ürünler hakkında konuştu: 

“Tezgâhımızda çubuk kehribarlarımız mevcut, bununla birlikte ateş kehribar, Oltu Taşı, kuka, Rus Taşı vb. tespihler vardır. Benim burada ki esnaflardan tek farkım; herkes burada tespihlerin tamiriyle uğraşır ancak ben sadece alım-satım yapıyorum. Ben sadece burada bu işi yapmıyorum. Bir süre burada kalıp daha sonra tezgâhımı başka yerlerde açıyorum ve bu işin içine tamirde girerse eğer masrafımda çoğalır yüküm de çoğalır. Uzun yıllardır bu işle uğraşıyorum ve uzun bir süre daha yapmayı düşünüyorum. Bu iş benim için bir zevk haline dönüşmüş durumda.”