4 ayda atık malzemelerden 4,5 bin TL maliyetle araba yaptılar... “GÜNEŞİM ARABAMDA”

4 ayda ''25 İspir 25'' plakalı araba yaptılar, saatte 100 kilometre hızla gidiyor...

Tarih: 17.03.2022 17:53
4 ayda atık malzemelerden 4,5 bin TL maliyetle araba yaptılar...  “GÜNEŞİM ARABAMDA”

Sinan AYDIN

Atatürk Üniversitesi İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, hocaları Dr. Öğretim Üyesi Tuba Çakıcı nezaretinde 4 ayda güneş enerji panelli araba yaptılar. Tamamı atık malzemelerden oluşan ve benzinle çalışan araba için, sadece 4,5 bin TL para harcandı. Güneşim Arabamda” adı verilen proje, Doğu Anadolu Kariyer Fuarı AR-GE Proje Yarışmasında 1'inci oldu.  Saatte 100 kilometre hızla gidebilen araba icat eden Tuba hoca ve öğrencilerinin hedefi, projeyi geliştirip 4x4 haline getirip TÜBİTAK ve TEKNOFEST'te dereceler elde etmek.

ATIK MALZEMELERDEN ARABA YAPTILAR

İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu Müdür yardımcısı olan aynı zamanda Güneşim Arabamda” projesinin mimarı olan Dr. Öğretim Üyesi Tuba Çakıcı, Elektrik dersinde yapılan bir çalışmayı geliştirmeye karar verdi. Bu kapsamda 4 ay önce öğrenciler Kerim Kabanlı, Furkan Akbulut ve Muhammet Özel ile birlikte güneş enerji paneli ile aküsü şarj edilebilen ve benzinle çalışan  araba icat ettiler. Arabanın motoru da dahil tamamına yakın parçaları, atık malzemelerden yapıldı. Sadece güneş paneli ve kablo sistemleri için 4 bin 500 TL para harcandı.

''25 İSPİR 25'' PLAKALI ARABA SAATTE 100 KİLOMETRE HIZ YAPIYOR

4 teker üzerine yapılan ve Güneşim Arabamda” adı verilen araba, test sürüşleri yaptı ve saatte 100 kilometreye kadar çıktı. 4 ayda 4 bin 500 TL maliyetle yapılan ''25 İSPİR 25'' plakalı araba, Doğu Anadolu Kariyer Fuarı (KEDFE) AR-GE Proje Yarışmasına katıldı ve 1'inci oldu. Büyük bir başarıya imza atan Tuba Çakıcı ve öğrencileri, aylarca gece-gündüz emek verdikleri projenin birinci olmasının haklı gururunu yaşıyorlar. Projenin başlangıç ve sonraki aşamaları ile ilgili bilgi veren  Atatürk Üniversitesi İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı ve Güneşim Arabamda” Proje Yöneticisi Doktor Öğretim Üyesi Tuba Çakıcı, hedeflerinin projeyi daha da geliştirip TÜBİTAK ve TEKNOFEST'e katılmak olduğunu söyledi.

"YOL TUTUŞU ÇOK İYİ...HEDEF TÜBİTAK VE TEKNOFEST"

Çakıcı, şunları söyledi: " Elektrik dersi ile ilgili yapılan bir çalışmayı geliştirmeye karar verdim. Bu işi projelendirelim dedim ve harekete gtik. Yarı Hibrit bir araba geliştirelim dedik. Bu kapsamda öğrencilerimle birlikte 4 ay önce bu projeyi başlattık. Tamamı atık ürünlerden sıfır atık malzemelerden yapıldı. Sadece güneş paneline ve kablo sistemine 4 bin 500 TL para harcandı maliyet olarak. 100 kilometre hızla gidebilen bir araç haline geldi. Yol tutuşu çok iyi. Şimdi projeyi geliştireceğiz ve 4X4 haline getireceğiz. Benzinle çalışıyor, güneş enerjisi ile aküsü doluyor. Projede 3 öğrencim görev aldı. Kerim Kabanlı, Furkan Akbulut ve Muhammet Özel adlı öğrencilerimle gurur duyuyorum. Güneşim Arabamda” adlı projemiz Doğu Anadolu Kariyer Fuarı AR-GE Proje Yarışmasında 1'inci oldu. Hedefimiz aracı 4X4 haline getirip TÜBİTAK ve TEKNOFEST'e katılarak buralardan da derece elde etmek."