50 FARKLI TÜRDE 3 MİLYON 750 BİN FİDANIN ÜRETİMİ VE YAKLAŞIK 5 MİLYON FİDANIN BAKIMI YAPILIYOR

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü fidanlıklarda yılda ortama 5 ton tohum üretimi yapılıyor.

Tarih: 21.06.2023 20:37 Güncelleme: 21.06.2023 20:39
50 FARKLI TÜRDE 3 MİLYON 750 BİN FİDANIN ÜRETİMİ VE YAKLAŞIK 5 MİLYON FİDANIN BAKIMI YAPILIYOR

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

“BUGÜN FİDAN YARIN NEFES”

2023 yılında Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı fidanlıklarda 50 farklı türde 3 milyon 750 bin adet fidan üretimi ve yaklaşık 5 milyon fidan bakımı (ot alma, çapa, gübreleme, ayıklama) yapılıyor.

Mevcut fidanlıkların toplam üretim kapasitesinin yaklaşık olarak 14 milyon adet civarında olduğunu ifade eden Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, fidanlık üretimin İhtiyaca göre artırılabildiğini söyledi.

Ayatay,” 2023 yılında Erzurum Orman Bölge Müdürlüğümüze bağlı fidanlıklarda 50 farklı türde 3 milyon 750 bin adet fidan üretimi ve yaklaşık 5 milyon fidan bakımı (ot alma, çapa, gübreleme, ayıklama) yapılıyor. Mevcut fidanlıkların toplam üretim kapasitesi ise (boylandırma ve yeni üretim dahil) yaklaşık olarak 14 milyon adet civarında olup İhtiyaca göre artırılabiliyor.  Fidan üretim faaliyeti açık alanda parsellerde ve büyüklüğü 800 metrekare olan 9 adet 7 Erzurum ve 2 Erzincan seralarında gerçekleştiriliyor. Bir periyotta tek seradan 220 bin adet fidan üretimi yapılıyor.  Ayrıca mevcut yerleşkede bulunan köklendirme serasında tohum ile üretimi zor olan türlerde ise çelik ile fidan üretimi yapılıyor. Ardıç, gül, altınçanak gibi fidan üretimi gerçekleştiriliyor.  Orman Bölge Müdürlüğü’nde yıllık ortalama 1,5 milyon adet fidan üretimi ve 2,5 milyon adet fidanın da bakımı yapılıyor. Toplam üretim kapasitesi ise boylandırma ve yeni üretim dahil yaklaşık olarak 5 milyon adet civarında olup ihtiyaca göre artırılabiliyor. 2023 yılı itibariyle ise 1,5 milyon fidan stoğumuz bulunuyor.”

ÜRETİLEN FİDAN TÜRLERİ NELERDİR?

Üretimin yüzde 80'ini yörenin asli orman ağacı türlerinden olan “Sarıçam” ve “Huş” oluştuğunu belirten Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, Fidanlıkta enso, çıkplak köklü, yere ve kapa repikajlı, tüplü olmak üzere 4 grupta toplam 50 türde fidan üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Ayatay,”  Üretimin yüzde 80'ini yöremizin asli orman ağacı türlerinden olan “Sarıçam” ve “Huş” oluşturuyor. Fidanlıkta enso, çıkplak köklü, yere ve kapa repikajlı, tüplü olmak üzere 4 grupta toplam 50 türde fidan üretimi gerçekleştiriliyor. Bu türler; Akçaağaç, Karaağaç, Dişbudak, Yalancı Akasya, Salkım Söğüt, Boz Söğüt, Badem, Meşe, İğde, Yalancı İğde, Yabani Erik, Kuşburnu, Dağ Muşmulası, Ahlat, Alıç vs. olmak üzere yapraklı çalı ve ağaç türlerine ait fidanlardır. Tür çeşitliliğini artırma çalışmalarımız devam etmektedir. Süs bitkisi fidan üretiminde ise; Berberis, Frenk Üzümü, Mazı, Leylak gibi yöremizde doğal olarak yetişen türlerden hem halkımızın hem de kamu kurum ve kuruşlularının çevre düzenlemesi ihtiyacını karşılamak üzere üretiliyor.  Ağaçlandırma çalışmalarında başarılı olmanın en elzem yolu tohum kaynağıdır.  Bölge Müdürlüğü tohum ihtiyacını, Tohum Meşcereleri, Tohum Bahçelerinden, gen koruma kaynakları ve tohum toplama sahalarından işçilerimize ve orman köylülerine ücret karşılığı toplatılarak kırsal kesimde yaşayan köylülere de destek sağlanıyor. “

ERZURUM ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ FİDANLIKLARDA YILDA ORTAMA 5 TON TOHUM ÜRETİMİ YAPILIYOR

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı fidanlıklarda yılda ortama 5 ton tohum üretimi yapıldığını dile getiren Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, tohum Stok Merkezinde  uzun süre saklanabilen tohumlar uzun yıllar muhafaza edilebildiğini söyledi.

Ayatay,” Erzurum Orman Bölge Müdürlüğümüze bağlı fidanlıklarda yılda ortama 5 ton tohum üretimi yapılıyor. Erzurum Orman Fidanlığında bulunan Tohum Stok Merkezinde +4 derecede uzun süre saklanabilen tohumlar uzun yıllar muhafaza edilebiliyor. Yangın gibi afetlere karşı yaklaşık 5 yıl yetecek kadar tohum stok merkezimizde sürekli tohum bulunduruluyor. Bu tohumlar sayesinde bölgede bulunan türler bir sonraki nesillere aktarılarak tür çeşitliliğinin devamı sağlanıyor. Bakanlık birimlerinin ağaçlandırma ve erozyon kontrol faaliyetlerinde kullanılmak üzere ihtiyaç duyduğu kalite ve standartlarda, Sosyal içerikli ağaçlandırma çalışmalarında kullanmak üzere, (cami, mezarlık, hastane, okul bahçesi veya gelir getirici tür ağaçlandırmalarında bölge Müdürlüğümüzde üretilen fidanlar kendi ihtiyacımız dışında diğer bölge müdürlüklerinin ihtiyacını karşılamak için, Ülke genelinde ağaçlandırma faaliyetleri ile yangınlarla zarar gören orman alanlarını yeniden yeşertmek için Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait orman fidanlıklarında hummalı çalışmalar aralıksız devam ediyor.”